Emerson Fittipaldi slaví 56. narozeniny

Dne 12.12.1946 se narodila jedna z prvních brazilských hvězd, které se zapsaly do světa F1 zlatým písmem. Emerson Fittipaldi zazářil jako kometa, ale úspěchy neměly příliš dlouhého trvání, neboť chtěl pomoci svému bratrovi s projektem vlastního týmu.

Ziskem prvního ze dvou konečných titulů mistra světa v roce 1972 se stal ve věku 25 let nejmladším pilotem, kterému se podařilo získat tuto trofej, po které touží piloti celého světa. V F1 strávil Fittipaldi 11 sezon, ve 144 závodech 14krát zvítězil, nasbíral 281 bodů a 6krát startoval z prvního místa na startu. První titul získal pro stáj Lotus Colina Chapmana (snímek z GP Argentiny 1972). Druhý titul pak přidal o dva roky později s vozem McLaren.

Jeho bratr Wilson Fittipaldi také startoval v mistrovství světa F1, ale nikdy nedosáhl tak výrazných úspěchů, jeho nejlepší sezona 1973 skončila celkovým 15. místem. Poté, kdy Wilson založil stáj Copersucar, Emerson odešel od McLarenu do bratrova týmu a jeho akcie začaly pomalu klesat. Tým neměl dostatečné finanční ani technické zázemí a výrazných výsledků v jeho monopostech nedosáhl ani výborný a talentovaný Emerson. V roce 1980 se s Formulí 1 rozloučil nadobro.

Úspěchů ještě dosáhl po svém vstupu do Champcar/Indycar, předchůdce dnešního C.A.R.T., kde získal tituly v roce 1989 a 1993.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy