Motorismus a fotbal - druhý pokus

Spyker | foto: Spyker F1

Myšlenka spojení dvou nejsledovanějších sportů na světě se přetřásá již několik let. První pokus přinesl projekt Premier1, ale nakonec ztroskotal. Nyní dostává finální podobu další projekt a zdá se, že rokem 2008 budeme moci sledovat nový šampionát.

Dnešním dnem byla představena tzv. Superleague Formula. Seriál má za úkol spojit dva tábory rozličných sportů. Superleague Formula bude nasazovat monoposty Elan/Panoz s dvanáctiválcovým motorem o objemu 4,2 litru a výkonem kolem 750 koní.

A jaké týmy ve startovním poli uvidíme? Samozřejmě významné fotbalové kluby z celé Evropy. Dodnes potvrdily účast AC Milan, Olympiacos, FC Porto, PSV Eindhoven. Následný zájem ostatních klubů se očekává v nejbližší době.

Start prvního ročníku je naplánován na srpen 2008. Zakladatelem šampionátu je Alex Andreu, obchodník a specialista ve sportovním marketingu. Společníkem mu je Robin Webb, další obchodník se zkušenostmi v oblasti motoristického sportu.

Důraz bude kladen hlavně na zájem obou druhů fanoušků - nejdůležitější je atraktivní závod. Vyrovnané sportovní pole zaručují identické vozy, kde bude záležet jen na jezdeckém umění. Závodní víkend bude rozdělen na dva sprinty, přičemž v druhém se bude startovat v obráceném pořadí.

Projekt se zatím těší velkému zájmu ze strany klubů a dokonce i mezinárodní automobilové federace FIA. Jestli Superleague Formula nedopadne jako malý bratříček před pár lety, si budeme muset počkat. Nicméně již nyní je jasné, že projekt ušel pořádný kus cesty a k cíli daleko nezbývá.

foto: Spyker F1

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy