FIA opět povoluje a zakazuje

Honda | foto: Honda Racing F1

Světová rada pro motorsport Mezinárodní automobilové federace zasedala ve středu v Paříži a Formuli čekají od příštího roku změny. Nastanou ovšem tam, kde si to týmy nepřály, naopak FIA zakázala změny stájemi navrhované.

Od příštího roku budou všechny vozy Formule 1 vybaveny standardní elektronickou řídící jednotkou (ECU) a díky ní se FIA vrátila ke své dávné snaze o zákaz kontroly prokluzu. Historie této kauzy sahá do úvodu devadesátých let minulého století. Nadřízený orgán ji následně v roce 1993 zakázal, ale neustále se spekulovalo o tom, že ji některé týmy používají. FIA proto i na nátlak továrních týmů v roce 2001 kontrolu prokluzu povolila. Díky standardní ECU bude případná kontrola prokluzu snadněji odhalitelná, FIA svým zákazem mnohé překvapila.

Stejně tak byl minimálně pro příští rok pohřben návrh na návrat ke slickům. Formule 1 setrvá i nadále u drážkovaných pneumatik, které redukovaly kontakt vozu s dráhou a tím i přilnavost z důvodu nižších rychlostí v zatáčkách. Cílem byla větší bezpečnost.

Minimální váha vozu zůstane i nadále na hodnotě 605 kilogramů. Snížení na 550 kg neprošlo a podobně skončil i návrh na zvětšení maximální šířky vozu ze současných 1800 mm na 2000 mm.

FIA naopak uvolnila ruce konstruktérům motorů. Zmrazení bylo zrušeno v případě spojky, hydraulického, olejového a benzínového čerpadla, dynama, systému vstřikování paliva, výfukového systému a svíček.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy