Minardi získalo pole position

Již v Kanadě stál kvalifikační výsledek pilotů stáje Minardi za povšimnutí. To ale ještě nikdo netušil že pilot v monopostu Minardi může získat pole positron.

European Minadri dosáhlo své první pole position, ačkoli se jedná jen o „provizorní“ pole, které svému majiteli v sobotní kvalifikaci umožní vyjet na trať až jako poslednímu. O toto skvělé umístění se postaral Jos Verstappen, který se perfektně adaptoval na rychle osychající trať a zajel nejrychlejší kolo. Zpočátku to vypadalo na neuvěřitelný double Minardi, když Verstappenův stájový kolega Wilson zajel druhý nejrychlejší čas páteční kvalifikace.

Bohužel pro britského pilota byl jeho vůz o něco málo lehčí, než dovolují pravidla. Nízká váha monopostu byla pravděpodobně důsledkem změny mokrých pneumatik na suché (suché pneumatiky váží o něco méně), aniž by byl tento rozdíl kompenzován přidáním malého množství paliva.

Navzdory velmi proměnlivému počasí, které je zde v pátek zcela běžné, Minardi udělalo důležitý technologický pokrok když přizpůsobilo podvozek svého PS03 na požadavky této technické tratě a bude proto doufat v dobré zprávy ze závěru dnešní finální kvalifikace.

Jos VERSTAPPEN, 1. místo v páteční kvalifikaci
Bylo to dobré kolo odjeté na částečně suché dráze. Bylo třeba si dávat pozor, obrubníky byly vlhké a to je pak lehké roztočit vůz. Bylo nutné jet na samém limitu, protože takovýchto příležitostí se nám mnoho nedostane.A když to dokážete, musíte z toho profitovat. Po devíti a půl letech a 101 Grand Prix ve Formuli 1 se mi podařilo dosáhnout takového výsledku. Jsem velmi šťastný za celý tým, zvláště za mechaniky, kteří odvedli tvrdou práci - dnešní výsledek je to co si zasloužíme. Prvních 100 Grand Prix je za mnou a teď otevírám nový účet.

Justin WILSON, 20 (2). místo v páteční kvalifikaci
I když jsem vyjížděl na konci kvalifikace, panovaly ještě zrádné podmínky. Povrch byl místy mokrý a bylo snadné udělat chybu. Vůz se choval dobře. Byl jsem spokojený jak se nám v těchto podmínkách dařilo. Všechna plus získal Jos, jehož jízda byla skvělá. Je zklamaný že jsem o svůj čas přišel z důvodu drobného porušení technických pravidel, ale jsem spokojený s tím jak jsme dopadli. S klimatickými podmínkami, které jsou zde proměnlivé snad budě šance abychom mohli v sobotu opět překvapit.

Paul STODDART, šéf týmu
Fantastický den! Nemohli jsme dopadnout lépe. Bylo to správné rozhodnutí přejít na suché pneumatiky a zabralo to zároveň se 100% nasazením pilotů. Skončilo to nejlepším kvalifikačním výsledkem v historii Minardi. Zdá se že ve spěchu při změně Justinova nastavení na suchou trať, kluci zanedbali rozdíl v hmotnostech mokrých a suchých pneumatik.
Stejně jako každý, jsem si vědom kontroly váhy po ukončení kvalifikace a Minardi nikdy úmyslně nenechalo a nenechá vyjet pod vážený vůz. Proto plně respektujeme rozhodnutí FIA. Justin bude vždy vědět že byla jeho druhá pozice z pamětihodné kvalifikace anulována.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy