Který je lepší, Cosworth nebo Toyota?

Toyota | foto: Panasonic Toyota Racing

Řeč je o osmiválcích určených pro vozy Formule 1. Kdo může porovnat oba motory a může je vůbec porovnat?

Bez přímého srovnání je autenticita jakéhokoliv posouzení lehce zpochybnitelná, ale Alex Wurz z týmu Williams již může jistou měrou oba motory posoudit. Tým z Grove totiž japonský agregát, se kterým bude v příští sezoně startovat, osadil do upraveného letošního šasi, konstruovaného pro Cosworth.

Cosworth se po celou sezonu těšil poměrně velké pozornosti a slabé výsledky byly přisuzovány především podvozku FW27. Osmiválec tradičního výrobce však nenašel dalšího odběratele a po dohodě Williamsu s Toyotou vyklidí pole Formule 1.

„Podle mého Sir Frank zvolil správně. Toyota je proti Cosworthu v lepší pozici. Co se týče motorů samotných, je ten od Toyoty lehčí a úspornější,“ prohlásil Alex Wurz, jenž pro příští rok povýšil z testovacího jezdce na závodního.

Podle 32letého Rakušana bude výkon motoru hrát v roce 2007 větší roli než letos, kdy rozhodovaly především pneumatiky.

Alex zatím hovořil o váze a spotřebě paliva, bylo by ale velmi zajímavé i porovnání kroutícího momentu a stáda koňských sil.

Jejich změření není jistě pro Williams problémem a byly určitě před podpisem smlouvy předmětem zájmu. Nezbývá než doufat, že na tato kritéria Alex pouze zapomněl…


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy