Detektor zdraví těsně před zavedením

Oč se jedná? Jaká novinka je tu zase na spadnutí? FIA a její lékaři budou mít od Grand Prix Evropy jasný přehled o fyzickém i psychickém stavu jezdců.

Po velmi diskutovaném systému HANS na ochranu hlavy a krku jezdců při nárazu přichází ze Spojených států do Formule 1 další vynález. Lékařský personál Formule 1 jím bude schopen přesně určit okamžitou tělesnou a psychickou zdatnost jezdců, kteří absolvují havárii nebo šok. Jeho zavedení je předpokládáno již při GP Evropy na Nürburgringu.

Systém, vypracovaný na Univerzitě v Pittsburghu, je úspěšně používaný v obou amerických formulových seriálech Champ Car i IRL IndyCar a spočívá v rozdílu výchozích a aktuálně zjištěných hodnot. Výchozí budou zadány do počítačů před prvním závodem. V případě havárie nebo jiných problémů pak jezdci podstoupí test znovu a lékaři dostanou objektivní obraz o zdraví jezdce. Pokud budou hodnoty v mezích tolerance, bude pilot k závodu připuštěn. Pokud ne, šanci dostane třeba právě testman týmu.

Šéf BAR David Richards navrhl otestování systému již při GP Kanady, ale v případě jeho pilota Jensona Buttona, o jehož startu se bude nyní rozhodovat, nelze systém použít. K dispozici totiž nejsou Jensonovy výchozí hodnoty před havárií v Monaku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy