V USA se rozhořelo nové téma

Safety Car | foto: Mercedes-Benz Motorsport

Následkem žluté fáze v úplném závěru posledního závodu v Kanadě se objevily hlasy samotných jezdců po úpravě sportovních předpisů.

Jak by měla žlutá fáze vypadat, jak probíhat restart závodu a je safety car na dráze skutečně nutností? Názory se logicky liší.

Opatrný Mark Webber připomněl, že problematika safety car se už řešila a pokud by mělo dojít ke změně, musí být pořádně uvážena do všech důsledků. „V případě safety car jde o bezpečnost, vše musí být jednoznačné a musí to dobře a jednoduše fungovat.“

Naopak Giancarlo Fisichella volá po okamžité úpravě a ukazuje na svůj případ z Kanady. „Michael byl přede mnou, ale mezi námi bylo šest aut se ztrátou kola. To bylo pro můj boj o pozici znevýhodňující.“

Zkušený David Coulthard je přesvědčen o tom, že na žluté fázi někdo získá, jiný zásluhou problémů druhých ztratí. „Není možné, aby byl každý spokojen.“

Kritika směřuje na skutečnost, že se za zpomalovacím vozem utvoří řada jezdců v promíchaném pořadí, takovém jaké bylo na trati před vyvěšením žluté vlajky. Nejlepší pozici pro restart má pak vedoucí jezdec závodu hned za zadním nárazníkem stříbrného vozu.

Mezi návrhy patří seřazení vozů za sebou podle skutečného pořadí v závodě nebo restart ve dvou od sebe oddělených pruzích, jak je to praktikováno v NASCAR. Tím by byly vozy o kolo zpět odděleny a nepletly se do cesty rychlejším.

Troufám si říci, že názor Davida Coultharda odráží jeho letité zkušenosti a skutečnou povahu problematiky. Safety car byl od jeho zavedení v F1 vždy předmětem polemiky. Z hlediska bezpečnosti je jeho přínos neoddiskutovatelný, z hlediska divácké atraktivity ve své podstatě také, z pohledu sportovního je dopad jeho povolání na dráhu nesporně negativní.

Těžko říci, zda případná úprava platných předpisů může vůbec přinést obecnou spokojenost…


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy