Jaká je tržní cena Midlandu?

Midland | foto: www.auto-news.cz

Budoucnost Midlandu, nástupce stáje Jordan, je nejistá. Podle všeho se zdá, že Holanďané mají o převzetí stáje skutečně vážný zájem.

Alex Shnaider, představitel konsorcia majitelů týmu, vždy říkal, že na prodej je vše, záleží však vždy na nabídce. Holandská internetová společnost Lost Boys údajně nabídla za tým F1 skupiny Midland 125 milionů USD.

Pro možnost prodeje nahrává vícero skutečností. Nabídka je údajně o čtvrtinu vyšší, než byla suma, kterou zaplatil Midland Eddie Jordanovi. Související náklady na provoz stáje, které následovaly byly sice vysoké, ale podle odhadů byly větší či menší měrou pokryty sponzory. 25% zisk a zkušenosti v F1 získané tak nejsou nezajímavými faktory. Cenu bezpochyby zvedla skutečnost, že má Midland i jeho případný následovník zajištěn start i v sezoně 2008.

To s sebou ale současně nese i jisté mínus. Od sezony 2008 budou moci stáje používat šasi jiných týmů, tovární si proto budou pravděpodobně zřizovat satelitní týmy, které se tak budou podílet na snížení nákladů vývoje při různých mechanismech vzájemné spolupráce.

Pokud se Midland nestane takovým satelitním týmem, bude jeho budoucnost velmi nejistá. Těžko odhadnout postavení Alexe Shnaidera při podobných jednáních, ale o nelítostném zákulisním boji skrytém pozorovatelům nelze pochybovat.

Pro setrvání Midlandu ve startovním poli i se současnými majiteli pak hovoří opakovaná prohlášení čelních představitelů o výzvách, které ještě nebyly naplněny a nadšení pro Formuli 1. Budou to ale stačit?


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy