Traťový komisař: Nepříjemné rozhodnutí

Schumacher, Michael | foto: Scuderia Ferrari

Joaquin Verdegay, jeden z traťových komisařů při víkendové Grand Prix Monaka, hovoří o rozhodnutí, jaké musela komise učitin po kvalifikaci.

Michael Schumacher v poslední minutě kvalifikace, kdy držel nejrychlejší čas, po smyku zablokoval trať a zmařil tím snažení svých rivalů o zajetí rychlejšího kola, navíc pokazil rychlá kola dalším jezdcům. Renault podal stížnost s tvrzením, že Schumacher tak konal úmyslně.

Joaquin Verdegay pro italské noviny Gazzetta dello Sport: "Bylo to nepříjemné rozhodnutí. Nesměli jsme udělat chybu, v sázce byla jezdcova reputace. Nedokázali jsme s jistotou říct, jestli byl celý manévr od začátku úmyslný, ale potom Michael neudělal to, co ve stejné situaci dělal po celý víkend. Brzdil o 50% intenzivněji než v ostatních kolech. Potom udělal takový absolutně zbytečný a patetický pohyb volantem na druhou stranu, kterým se posunul dál o pět metrů a až v důsledku toho nemohl normálně projet zatáčku.

Ztratil nad vozem kontrolu v rychlosti 16 km/h. To je něco naprosto nepochopitelného. A motor zhasl pouze proto, protože to Michael chtěl, a proto nepodržel spojku. Tvrdil, že nemohl zařadit zpátečku, protože kolem jezdili ostatní, ale to mu přece v zařazení zpátečky nebránilo. Kdyby poškodil svoje Ferrari, možná bychom si řekli, že udělal jezdeckou chybu, a dál to nezkoumali. Takhle jsme neudělali nic jiného, než použili odstavec 116 sportovních pravidel, který říká: Ovlivní-li jezdec výsledky ostatních jezdců vlastní chybou, mohou být zrušeny všechny jeho časy."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy