S pomocí žlutých vlajek z pole Schumacher

Schumacher, Michael | foto: Scuderia Ferrari

Závěr kvalifikace ovlivnily žluté vlajky po chybě Schumachera. Alonso na základě mezičasů zřejmě přišel o své další pole position ve prospěch nejvážnějšího konkurenta v boji o titul.

Za slunečného, ale chladnějšího počasí první kvalifikační část odstartoval Liuzzi. Díky obavám z možných žlutých a červených vlajek a následné nemožnosti zajet rychlý čas netradičně mezi prvními vyjížděli i favorité. Pouze Ferrari se nenechalo vyprovokovat a tým Jeana Todta výjezd obou jezdců pozdržel. Alonso nenechal nic náhodě a přes zbrždění pomalejším jezdcem šel do vedení, které však ihned ztratil ve prospěch Speeda. Obavy se však ukázaly oprávněnými. V polovině vymezeného času nezvládl Massa své Ferrari u Casina a zapíchl jeho nos do pneumatik. Nejrychlejšího Trulliho následně odsunul Fisichella, zlepšení času nejlepšího pokračovalo se jmény Alonso a Raikkonen. M. Schumacher se dostal do nezáviděníhodné situace, díky vynechanému prvnímu výjezdu měl k dispozici pouze jedno měřené kolo, jeho čas na postoupení mezi Top16 však stačil. Přes velké nasazení a značný risk se Satovi zázrak učinit nepodařilo a s Albersem, Monteirem, Speedem, Montagnym a Massou své účinkování v kvalifikaci ukončil mezi pětkou nejpomalejších a chybujícím Brazilcem.

Po polovině druhé vymezené patnáctiminutovky a dokončení měřeného kola byl v čele opět Raikkonen před oběma Renaulty. Rychlý byl i David Coulthard s vozem stáje Red Bull a oba jezdci Williamsu, jejichž výkon pokýváním hlavy ocenil spolumajitel stáje Patrick Head. Druhé skupina trojice kol na dráze nepřinesla už žádnou změnu, mimo TOP10 zůstali R. Schumacher, Klien, Liuzzi, Button, Villeneuve a Heidfeld, který svůj vůz odstavil do únikové zóny s technickými problémy ještě na dráze. Jenson Button tak poprvé právě v Monaku nebude na startu závodu v první desítce. Zdá se, že s postupně se lepšícími výkony Barrichella ztrácí na konkurenceschopnosti týmový kolega Jenson Button.

Rozhodující třetí část dnešní kvalifikace na GP Monaka obstaraly týmy McLaren, Renault a Williams se dvěma vozy, Ferrari Red Bull, Toyota a Honda s jedním monopostem. Tempo udával od začátku Montoya s McLarenem, ale jediným cílem všech jezdců bylo odkroužit dostatečně rychle následující kola před rozhodující fází s co možná nejnižší váhou vozu. Raikkonen vystřídal Montoyu, ale oba odsunul M. Schumacher v závěsu s Alonsem a Webberem. Závěr tabulky časů patřil Coulthardovi, Rosbergovi, Barrichellovi a Trullimu. Poslední letmá kola nakonec nepřinesla napínavý závěr, neboť první ze za sebou jedoucích favoritů Michael Schumacher chyboval v předposlední zatáčce a vyvěšené žluté vlajky znamenající nebezpečí na trati s sebou nesou i skutečnost nepočítání v té době dosaženého času.

Z pole position tak zítra odstartuje Michael Schumacher, kterého doplní v první řadě vedoucí jezdec průběžného pořadí Alonso. Druhá řada patří Webberovi a Raikkonenovi, třetí Fisichellovi a Montoyovi. Především pro Marka Webbera je dnešní kvalifikace velkou satisfakcí, ale nesmíme zapomenout ani na výkon kontroverzního Vitantonia Liuzziho, jehož třinácté místo před Buttonem a oběma BMW Sauber je nesporně úspěchem.

Je otázkou, zda bude Fernando Alonso a jeho fanoušci Schumacherovi věřit, že své Ferrari nenechal uklouznout v úzké zatáčce Rascasse záměrně…


GP Monaka (Circuit de Monaco)Kvalifikace
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 5 Michael SCHUMACHER deuScudéria Ferrari1:13.898
2. 1 Fernando ALONSO espRenault F1 Team+0.064
3. 9 Mark WEBBER ausWilliamsF1 Team+0.184
4. 3 Kimi RÄIKKÖNEN finMcLaren Mercedes+0.242
5. 2 Giancarlo FISICHELLA itaRenault F1 Team+0.498
6. 4 Juan Pablo MONTOYA colMcLaren Mercedes+0.766
7. 11 Rubens BARRICHELLO braHonda Racing F1+1.906
8. 7 Jarno TRULLI itaPanasonic Toyota Racing+1.959
9. 14 David COULTHARD gbrRed Bull Racing+2.528
10. 10 Nico ROSBERG deuWilliamsF1 Team+2.738
11. 8 Ralf SCHUMACHER deuPanasonic Toyota Racing1:14.398
12. 15 Christian KLIEN autRed Bull Racing+0.349
13. 20 Vitantonio LIUZZI itaScudéria Toro Rosso+0.571
14. 12 Jenson BUTTON gbrHonda Racing F1+0.584
15. 17 Jacques VILLENEUVE canBMW Sauber F1+0.654
16. 16 Nick HEIDFELD deuBMW Sauber F1+0.739
17. 18 Christijan ALBERS nldMidland F1 Racing1:15.598
18. 19 Tiago MONTEIRO prtMidland F1 Racing+0.395
19. 21 Scott SPEED usaScudéria Toro Rosso+0.638
20. 22 Takuma SATO jpnSuper Aguri F1 Team+1.678
21. 23 Franck MONTAGNY fraSuper Aguri F1 Team+1.904
22. 6 Felipe MASSA braScudéria FerrariDNF

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy