Formule 1 v USA dostane šanci

Test Barcelona | foto: www.auto-news.cz

V zámoří není F1 zdaleka tak oblíbená, jako v Evropě. Diváci dávají přednost americkým závodům, většinou na oválech. F1 si svůj obraz ještě hodně zhoršila, když loni na oválu ztroskotala.

Přestože na okruhu v Indianapolis, částečně na tradičním oválu, nejela Formule 1 v roce 2005 poprvé, konkurenční boj pneumatikářů zašel tak daleko, že pneumatiky Michelin nevydržely tlak, jakému byly vystaveny při průjezdu klopenou zatáčkou.

Po několika nehodách Michelin oznámil, že jestli nedostane možnost dodat týmům před závodem jiné pneumatiky, do závodu nenastoupí. Výjimku od FIA nedostal a svým týmům doporučil odstoupit ze závodu. Týmy se dohodly a 14 vozů zamířilo pod odjetí zahřívacího kola do boxů.

Diváci byli velmi znepokojeni a Michelin je za pomoci FIA a pořadatele Velké ceny USA odškodnil. Ale Formule 1 je drahá, a jestli chce získat americké sponzory, musí se ukázat i v Americe. Bernie Ecclestone se proto snaží prodloužit smlouvu s okruhem v Indianapolis o pořádání grand prix i po roce 2006.

Tiskový mluvčí Indianapolis Motor Speedway odpovídá tím, že smlouva může být prodloužena, jestli se trapas nebude opakovat v letošní sezóně: "Od minulého závodu jsme jednali a dohodli jsme se, že se rozhodneme až po letošní velké ceně."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy