Renault představil v Monaku svůj nový R26

Renault | foto: Lotus F1 Team

Přestože má již letošní monopost mistrovské stáje za sebou první testy v minulý týden v Barceloně, oficiální představení si odbyl v Monaku až nyní.

Zatímco loni vsadil tovární tým francouzské automobilky Renault na spolehlivý a rychlý vůz, letos si dali konstruktéři za cíl postavit monopost nejen spolehlivý, ale nejrychlejší.

Design vozu je agresivnější a vývojové oddělení se pustilo při přípravě R26 do nestandardních materiálů, technologií a systémů, které mají napomoci jezdecké dvojici Alonso - Fisichella k obhajobě loňských prvenství.

"Naším jediným cílem je obhajoba loňských prvenství," hodil konkurenci slovní rukavici prezident stáje Patrick Faure. "Do sezony vstupujeme s identickou jezdeckou dvojicí, vedením týmu i konstrukčním oddělením. Všichni pracují na přípravě konkurenceschopného balíku a soustředíme se na opakování loňské úspěšné sezony."

Největší změnou v důsledku předpisů je přechod na osmiválcové motory. "RS26 je úplně nový motor, který byl navržen s cílem využít nových předpisů na maximum," vysvětlil technický ředitel divize motorů Rob White. "Nové předpisy určily minimální hmotnost, základní architekturu motoru a dokonce těžiště, přesto jsme pracovali s oddělením šasi velmi úzce a věříme, že jsme připravili vítězný balík."

Technický ředitel šasi Bob Bell dodal, že konstrukční oddělení využilo kladných aspektů loňského R25 a možností, které přinesl menší motor V8. "Na pohled se změna projeví nejvíce u bočních tanků vozu, ale celá aerodynamika je přepracovaná. Vsadili jsme na agresivnější styl, ale při zachování snadného ovládání vozu, kterým byl loňský podvozek vyhlášený."

Závodní jezdce Alonsa s Fisichellou doplnil nový testovací pilot týmu, úřadující vicemistr GP2 Heikki Kovalainen. "Rok 2006 je pro mne novou výzvou, vše začíná znovu. Renault má potenciál a tým věří tomu, že můžeme loňský úspěch zopakovat. Moje první zkušenosti s R26 byly velmi dobré a řekl bych, že máme k dispozici velmi konkurenceschopný vůz již nyní."

Giancarlo Fisichella se chce letos konečně prosadit do samého čela výsledkových listin a především bojovat o titul mistra světa. "Chci sbírat body, vítězit v závodech a bojovat o titul. Věřím tomu, že nás čeká velkolepá sezona."

Závěrečné slovo pak patřilo šéfovi stáje Flavio Briatoremu. "Naše pravidlo je jednoduché, prvním cílem je mít rychlé auto. Jsme pyšní na náš loňský úspěch, který jsme získali s třikrát menším rozpočtem, než někteří naši konkurenti. Na začátku roku je vždy tým pod tlakem a ani letos to není jiné. Rok 2005 byl fantastický a všichni věříme, že jsme schopni ho zopakovat."


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy