Toyota se vrací do F1, uzavírá technické partnerství s Haasem

Kamuj Kobajaši s Toyotou TF109 | foto: Toyota Motorsport GmbH

Toyota se po dlouhé přestávce od roku 2009 vrací do Formule 1. Dnes ráno oznámila uzavření technického partnerství s Haasem. Dlouholetá smlouva začíná platit okamžitě.

Japonská automobilka v minulosti strávila v F1 osm sezón jako tovární tým a dodavatel motorů. Přitom se 13krát dostala na pódium a jejím nejlepším umístěním bylo čtvrté místo mezi konstruktéry.

V rámci nového partnerství s Haasem prostřednictvím své vývojové divize Toyota Gazoo Racing (TGR) chce "sdílet odborné znalosti a poznání i zdroje." Haas bude současně s tím pokračovat i ve spolupráci s Ferrari, zatímco TGR mu bude poskytovat konstrukční, technické i výrobní služby, Haas na oplátku technické odborné znalosti a komerční výhody.

Americká stáj má díky tomu za cíl zlepšit svůj vývoj monopostů a svou konkurenceschopnost ve světě F1. "Jsem ohromně nadšený z toho, že Haas a Toyota uzavřely toto technické partnerství," komentuje její šéf Ayao Komatsu.

"Mít podporu lídra automobilového sektoru a pracovat s ním bok po boku a přitom rozvíjet a urychlovat jejich vlastní technické a inženýrské znalosti, to je jednoduše partnerství s očividnými výhodami na obou stranách," pokračuje Komatsu.

"Možnost čerpat ze základny zdrojů a poznání Toyoty a těžit z jejich technických a výrobních procesů pomůže našemu vlastnímu vývoji a jasné touze zvyšovat naši konkurenceschopnost ve Formuli 1. Na oplátku Toyotě nabízíme platformu pro plné využití a následný pokrok jejich interních inženýrských schopností," vysvětluje 48letý Japonec.

"jsem přirozeně potěšen tím, že máme podporu našeho dlouhodobého partnera, Scuderie Ferrari. Pokračování spolupráce s ním jsme oznámili dříve v sezóně v přípravě na utvoření tohoto nového technického partnerství, které je uzpůsobeno pro pokračování našeho úspěšného dobrodružství v F1. Všichni v Haasu se těšíme na společné výsledky tohoto nového partnerství a už se nemůžeme dočkat, až začneme a naplníme naše společné ambice," dodává Komatsu.

Šéf japonské automobilky Akio Toyoda komentuje: "Letos v lednu jsem přede všemi prohlásil, že jsem se konečně stal zpět tím obyčejným starým chlapem, který miluje auta. Vzhledem k tomu, že média sledují každý můj krok, tak si dovolím dodat: stále věřím, že mé rozhodnutí prezidenta Toyoty opustit F1 bylo špatné."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy