Pořadí na startu GP Emilia Romagna se mění, Piastri přišel o první řadu

Piastrimu úspěch na Imole poněkud zhořkl (ilustrační foto) | foto: McLaren

V kvalifikačním reportu jsme se zmínili o Magnussenově rozladění, když mu při jeho posledním pokusu v Q1 Oscar Piastri neuvolnil prostor na trati. Ačkoliv nebylo avizováno žádné prošetřování, přeci jenom se událostí komisaři zabývali.

Dánský pilot, jenž v posledních závodech smutně proslul jako sběratel všech možných trestů, tentokrát stál na opačné straně. Jeho poslední výjezd v závěru Q1 skončil po průjezdu šikanou Tamburello, kde se před ním objevil pomalu jedoucí Oscar Piastri, jenž právě vyjel z boxů. Magnussen oběma zatáčkami projel, ale McLaren poněkud ovlivnil jeho jízdu, takže Haas se lehce smýkl a bylo po možnosti si zlepšit čas. Kevin pronesl do radiokomunikace šťavnatý výraz a další snahu vzdal.

Sportovní komisaři přijali Piastriho vysvětlení, že Haas neviděl až do chvíle, kdy už na nějakou akci bylo pozdě, což ostatně kvitoval i Magnussen. Potíž byla ve špatné komunikaci s boxovou zídkou, která Australana na rychle se blížící vůz za ním včas a s dostatečným předstihem neupozornila. Na řadu přišlo i porovnání s ostatními piloty, kdy komisaři uvedli, že varování proběhlo "výrazně dříve", takže nedostatek podle nich tkvěl v tom, že Piastri na základě pochybení boxové zídky Magnussenovi "zbytečně překážel".

Pilot McLarenu byl proto potrestán ztrátou tří pozic na startovním roštu, takže se posune z druhého na páté místo. V první řadě ale McLaren chybět nebude, protože díky trestu Piastriho se do ní posune Lando Norris. Ferrari tak bude mít pro sebe druhou řadu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy