Nejrychlejší kola závodu: Red Bully vládly, Albon třetí + STRATEGIE

Max Verstappen s Red Bullem RB19 | foto: Red Bull Content Pool

ABÚ ZABÍ - NEJRYCHLEJŠÍ KOLA ZÁVODU; Nejrychlejší kolo Velké ceny Abú Zabí 2023 předvedl Max Verstappen, jenž jako jediný překonal hranici 87 sekund. Bod navíc vzhledem k již dávno jistému titulu pro něj neměl velký význam. Jaké strategie v ní piloti volili?


Holanďan svému týmovému kolegovi Pérezovi při svém nejlepším pokusu o hodnotě 1:26,993 min nadělil přesně půl sekundy, třetí skončil Alexander Albon s Williamsem, jeho ztráta dosahovala 0,852 sekundy.

Za touto trojicí se seřadil Lance Stroll následovaný oběma McLareny: Oscarem Piastrim a o 26 tisícin pomalejším Landem Norrisem. Aston Martin však prohrál bitvu s McLarenem o čtvrtou příčku, kterou dlouho okupoval.


Pneumatikové strategie

Většina pilotů do závodu startovala na středně-tvrdé (C4) směsi, pouze Bottas, Sainz a Stroll začínali na tvrdé (C3). Pro rekordní 19. vítězství z 22 velkých cen v jedné sezóně si dojel Verstappen, celkem jich má na kontě již 54.

Během odpoledne piloti volili dvouzastávkové strategie, s jedinou zastávkou si vystačili pouze Bottas, Cunoda a Ocon (a téměř i Sainz, jenž si druhou "povinnou" zastávku odbyl těsně před koncem).

Zatímco Fin si závod rozdělil téměř rovnoměrně na dvě poloviny, Francouz s Alpine zamířil k mechanikům již v 15. kole a zbylých 43 kol zvládl na jedné sadě pneumatik až do cíle.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy