GRAFIKA: Startovní rošt po penalizacích: Ferrari má 1. řadu, Ricciardo z druhé za Maxem + STRATEGIE

Startovní rovinka v Mexiku | foto: Pirelli

MEXICO - STARTOVNÍ ROŠT; Jakých časů piloti dosáhli v kvalifikaci na Velkou cenu Mexika 2023, kolik je dělilo od postupu do další části, resp. od nejrychlejšího v Q3, a jak se seřadí na startovním roštu?

Z první řady překvapivě odstartují vozy Ferrari v pořadí Charles Leclerc - Carlos Sainz, lídr šampionátu Max Verstappen se tentokrát bude muset spokojit až s 3. pozicí. Za Holanďanem se na rošt postaví jeho bývalý týmový kolega Daniel Ricciardo, jehož jsme tak vysoko rovněž nečekali.

Domácí Pérez začíná třetí řadu, za ním následují oba Mercedesy - Lewis Hamilton s Georgem Russellem - rozdělené Oscarem Piastrim. Jeho týmový kolega Lando Norris s druhým McLarenem vypadl hned v první části kvalifikace - zpočátku se mu nepodařilo zajet rychlé kolo, pak doplatil na žluté vlajky po hodinách Fernanda Alonsa.

Penalizaci za nasazení dalších komponent pohonné jednotky nad limit pro letošní rok obdržel Juki Cunoda, kvůli tomu bude startovat až 19. místa. Loganovi Sargeantovi byla povolena účast v závodě i bez měřeného kola v kvalifikaci, v níž stihl obdržet trestných 10 míst kvůli předjíždění za žlutých vlajek.


Strategie

Dle simulací vychází pro Velkou cenu Mexika nejlépe jednozastávková strategie středně-tvrdá (C4) - tvrdá (C3) směs s přezutím přibližně ve 30. kole, v úvahu přichází také start na tvrdých pneumatikách s dlouhým stintem až do 50. či 56. kola a poté závěrečný stint na těch měkkých (C5).

Letos to ale bude náročnější než minulý rok, kdy sem Pirelli přivezlo o stupeň tvrdší směsi. Konkurenceschopnou by proto mohla být i dvouzastávková strategie středně-tvrdá - tvrdá - středně-tvrdá směs (viz obrázek níže), není ale tak rychlá jako ta jednozastávková.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy