F1 je pro Mercedes prioritou, říká Wolff. Co Le Mans?

George Russell před startem závodu v Rakousku | foto: Mercedes AMG F1 Team

Mercedes se do Formule 1 vrátil počínaje sezonou 2010. Angažmá v královně motorsportu mu vyhovuje a vstup do dalších kategorií rychlých kol nechystá.

Přitom Stříbrné šípy měly dlouhé roky tovární stáj v DTM, kde svedly spoustu napínavých bitev s Audi i dalšími soupeři. Působily rovněž ve Formuli E, přičemž i zde slavila německá automobilka mistrovské tituly. Jenže oběma programům u Mercedesu odzvonilo. Cílem značky je směřovat veškeré své sportovní investice do Formule 1, právě ta má podle Tota Wolffa nejvyšší míru návratnosti.

Myslím si, že F1 je něčím tak obrovským, že všechny ostatní kategorie zastiňuje. Měli jsme 30 let tovární tým v DTM,  což přinášelo nutnost investice zhruba 50 milionů eur ročně, ale návratnost byla příliš malá. Divácký zájem zkrátka nebyl dostatečný. Totéž platí pro Formuli E, proto jsme se rozhodli soustředit se výhradně na F1," líčí Wolff.

Lewis Hamilton v závodě v americkém Austinu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Velký rozmach zažívají v současné době vytrvalostní závody. Mnozí tvrdí, že Le Mans vstupuje díky novým pravidlům do své zlaté éry. Vždyť se v jeho nejprestižnější kategorii LMDh utká Toyota, Porsche, Ferrari, Peugeot a další automobilky.  Slavná čtyřiadvacetihodinovka s číselným označením 2023 bude mít tedy zcela nepochybně grády. Mercedes však vstup do vytrvalostních závodů nechystá.

„Le Mans WEC, DTM a další jsou skvělé závody, ale jsou tak trochu mimo pozornost. Sledují je hlavně skalní fanoušci, což o Formuli 1 neplatí. Proto přináší účast v těchto kategoriích mimo F1 určitou dávku rizika," uzavírá Toto Wolff. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy