Nejrychlejší kolo v Abú Zabí předvedl Norris. Jaké strategie volily týmy?

Lando Norris s McLarenem MCL36 | foto: McLaren

ABÚ ZABÍ - NEJRYCHLEJŠÍ KOLA A STRATEGIE ZÁVODU; Nejrychlejší kolo Velké ceny Abú Zabí zajel Lando Norris s McLarenem, konkurenci včetně Ferrari, Mercedesu a Red Bullu naložil zhruba půl sekundy. S jakými strategiemi piloti odjeli poslední závod sezóny 2022?

Norris s McLarenem okruh zvládl za 1:28,391 min, Russell s Mercedesem na něj ztratil o 4 kola později projel o 0,445 sekundy později, Sainz byl s Ferrari o 0,488 s pomalejší, Pérez s Red Bullem v 52. kole, kdy stíhal druhého Leclerca, zaostal o 0,581 s.

Pátý Ocon se vlezl pod 1 sekundu, zbylí piloti počínaje vítězným Verstappenem již ztráceli více. McLaren díky výkonu svého pilota vybojoval o jeden mistrovský bod více, na jeho souboj s Alpine o čtvrtou příčku mezi konstruktéry to už ale nemělo žádný vliv - prohrál jej o 14 bodů.


Strategie

Během Velké ceny Abú Zabí piloti sázeli na jedno- a dvouzastávkové strategie. Degradace pneumatik byla nižší než během pátečních tréninků, což jim umožnilo odjíždět delší stinty. Tvrdá směs byla směsí závodu, na vozech strávila nejvíce času.

Nejměkčí směs (C5) byla o 0,3 sekundy na kolo rychlejší než středně-tvrdá, která tu tvrdou předčila také o 0,3 s/kolo. Jedenáct pilotů se rozhodlo pro dvě zastávky, osm jich odjelo závod s konzervativnější jednozastávkovou strategií.

Většina týmů strategie mezi své jezdce rozdělila: Verstappen, Leclerc či Hamilton byli v boxech jednou, zatímco jejich kolegové Pérez, Sainz a Russell dvakrát - více vyčtete z grafu níže. Do závodu startovali téměř všichni na středně-tvrdých pneumatikách, pouze Gasly nazul měkkou směs a Bottas s Magnussenem tvrdou.

Pirelli v úterý pokračuje testem prvním testem pneumatik pro rok 2023. I když auta nebudou stejná jako ta budoucí a jejich nastavení nebudou optimalizována pro nové specifikace, přesto týmy získají důležitou zpětnou vazbu o třech nejměkčích směsích a o té nejtvrdší (C1).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy