Mladík Mercedesu nastoupí do 1. tréninku místo Vettela, letos pojede už s třetím týmem

Sebastian Vettel svůj vůz propůjčí talentovanému mladému jezdci Mercedesu | foto: Michael Zelinka / INCORP images

Nyck de Vries se zúčastní prvního tréninku před Velkou cenou Itálie s Aston Martinem, svou sedačku mu propůjčí čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel.

Sedmadvacetiletý Holanďan tak bude pokračovat v získávání zkušeností, v letošní sezóně nastoupí již za třetí tým: ve Španělsku jezdil s Williamsem místo Alexandera Albona, ve Francii s Mercedesem místo Lewise Hamiltona a nyní si vyzkouší Aston Martin poté, co s vozem AMR22 strávil nějaký čas na simulátoru týmu v Silverstone.

De Vries je šampion Formule 2 z roku 2019 a letos již třetím rokem závodil za Mercedes ve Formuli E, kde vyhrál 2 závody a celkově skončil devátý. Loni v ní ale dokázal ovládnout šampionát. Kromě toho plní roli rezervního jezdce u mistrovského Mercedesu.

"Na jízdu s Aston Martinem se fakt těším, obzvlášť na tak legendárním okruhu, jako je Monza. Půjde o můj třetí trénink v této sezóně a s třetím odlišným vozem F1," popisuje nadšeně De Vries.

"Tyto příležitost mi poskytují fantastický bližší pohled na to, jak vozy F1 fungují a jak je týmy provozují. Doufám, že dokážu přinést týmu Aston Martin F1 čerstvý pohled a odjet program, který bude pro nás oba užitečný," pokračuje mladý Holanďan.

Pravidla pro rok 2022 stanovují každému závodnímu jezdci povinnost alespoň jednou za sezónu uvolnit své místo pilotovi s méně než dvěma starty v F1. Cílem je umožnit mladíkům získávat zkušenosti s technikou F1, proto s Astonem nemůže nastupovat jejich rezervní jezdec Nico Hülkenberg.

O De Vriesovi se loni spekulovalo, že by mohl nahradit Georgea Russella u Williamsu. Mercedes se však rozhodl nahradit Valtteriho Bottase Russellem a na jeho místo nastoupil Alexander Albon. Stále by však mohl získat sedačku platícího jezdce Nicholase Latifiho, který permanentně podává slabé výkony.

"Myslím, že Nyck odvedl v tréninku [v Barceloně] fantastickou práci. A když jsme s ním loni spolupracovali, stal se také přítelem. Mám s ním tedy velmi dobrý vztah a věřím, že si zaslouží své místo ve Formuli 1. Jestli ho získá či nikoliv, to nevím," uvedl v Zandovortu šéf Williamsu Jost Capito.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy