Ricciardova budoucnost v týmu McLaren rozhodnuta

Daniel Ricciardo v Melbourne, kde získal letošní dosavadní maximum | foto: McLaren

Jedná se o záležitost, o níž si takříkajíc cvrlikali vrabci na střeše. Australan Daniel Ricciardo, v jisté části své kariéry dokonce považovaný jako jeden z případných adeptů na titul mistra světa, svou anabázi u týmu McLaren nedokončí.

Daniel se k týmu se sídlem ve Wokingu připojil v roce 2021 a uzavřel tu tříletou smlouvu. Byl to právě on, kdo ukončil dlouhé čekání na 183. triumf stáje při loňské Grand Prix Itálie, kde jeho vítězství stvrdil druhým místem Lando Norris. Jenže v letošním roce připomínal Ricciardo vyždímaný citrón a marně se pokoušel vylepšit poněkud chabou bilanci McLarenu. Jenže ze třinácti závodů pouze pětkrát bodoval, nejlépe dojel šestý na domácí půdě, a ve srovnání s týmovým kolegou Norrisem prohrává 19:76 na body.

Slabá výkonnost byla jedním z důvodů, proč McLaren začal řešit s Ricciardem otázku předčasného ukončení smlouvy. Ricciardo musel čelit útokům týkajících se jeho výkonů i předběžnému vystřídání, ačkoliv ohledně tohoto aktu měl Daniel podle smlouvy sám rozhodnout, zda kontrakt dodrží. Když do hry vstoupil Oscar Piastri, mající své problémy s Alpine, vše se podstatně urychlilo. Podle vnitrotýmové dohody dostane Ricciardo proplacenou gáži i za příští rok, ačkoliv si může hledat nové angažmá.

První zprávy naznačovaly, že by Ricciardo mohl zamířit k týmu Alpine, odkud poněkud překvapivě odešel Fernando Alonso a podepsat dohodu odmítl právě Piastri. Otázkou je, jak se o potenciální šanci popere s Estebanem Oconem, jehož výkony jsou poměrně konstantní. Mnoho jiných příležitostí už se nenabízí - snad by přicházel v úvahu Haas, ale tato varianta se jeví jako velmi málo pravděpodobná. 

Rozchod McLaren - Ricciardo probíhá i přesto, že Piastri ještě nemůže být oficiálně považován za pilota týmu McLaren: nejde jen o zpochybňování ze strany Alpine, kontrakt musí ještě potvrdit Rada pro uznávání smluv F1. Sám Piastri oficiálně prohlásil, že o sedačku v Alpine usilovat nehodlá. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 34 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy