Dnes se rozhoduje o existenci GPWC

GP Austrálie (Melbourne) | foto: Panasonic Toyota Racing

S blížícím se rokem 2008 se zkracuje automobilkám doba na řádnou přípravu jejich konkurenční série. Navíc se očekává, že od původní devítky odpadnou další tři stáje. Jednání se uskuteční v Mnichově.

Stále více vypadají plány GPWC jako nátlaková hra na Bernieho Ecclestonea a mají podpořit požadavky týmů s tovární podporou na větší peněžní odměny z prodeje televizních práv.

Zástupci automobilek předložili sice lákavé osnovy nového šampionátu, ale protože FIA stojí ze současnou F1, nemají v čele dostatečně váženou organizaci. Navíc má Ecclestone dlouhodobé kontrakty s vedením všech závodních okruhů současné F1 a není tak vůbec jasné, kde by se závody GPWC konaly.

Z původních devíti týmů mimo Ferrari zůstaly u GPWC ke dnešnímu dni jen McLaren Mercedes, BMW Williams, Renault, Toyota, BAR Honda, Sauber Petronas a Minardi Cosworth.

Týmy Red Bull a Jordan se připojily k nabídce Ecclestonea a podepsaly smlouvy na setrvání v F1 do roku 2012. Dá se předpokládat, že po prodeji Minardi Red Bullu odstoupí od GPWC také Minardi a podle posledních náznaků se dá očekávat ukončení spolupráce také v případě Williamsu a snad i Toyoty.

Důvod je jednoduchý, zatímco se u GPWC stále jen plánuje a na stole není nic konkrétního, u smluv s FIA - FOM se budou postupně snižovat finanční částky, které bude ochoten Bernie Ecclestone týmům smlouvami slíbit.


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy