Souboj o Albona: Horner doufá, že získá místo u Williamsu navzdory požadavku Mercedesu

Christian Horner s Alexandere Albonem (vpravo) | foto: Red Bull Content Pool

Šéf Red Bullu Christian Horner se snaží prosadit Alexandera Albona na pozici závodního jezdce Williamsu. Jenže ten dostává motory od Mercedesu, jehož šéf Toto Wolff požaduje, aby s ním rakouský tým nejprve ukončil své smluvní vztahy. A co říká Ferrari na vývoj u Alfy Romeo, která má vyměnit oba své piloty?

Albon je pilotem Red Bullu, což se Mercedesu nelíbí. Wolff snažíce se najít místo pro svého Nycka de Vriese již Hornerovi sdělil, že jej nejdříve musí uvolnit ze smlouvy, aby mohl získat místo v jejich zákaznickém týmu. Šéf rakouské stáje to považuje za "mírně neobvyklé," nicméně uznává, že jakožto dodavatel pohonných jednotek mají na Williams velký vliv.

"Dostal jsem však ujištění, že Williams si vybírá jezdce, které pro své auto chce, a že nemají žádná omezení," pokračuje s úsměvem Horner hledající místo pro svou bývalou thajskou hvězdu.

Albon začal závodit ve Formuli 1 s Toro Rosso v sezóně 2019, po 12 podnicích si jej vytáhl Red Bull do svého A-týmu, za který odjel zbylých 9 velkých cen. Po loňském ročníku, kdy nestíhal tempo Maxe Verstappena, jej však poslal k vodě, resp. pouze do pozice rezervního pilota.

Wolffovi se rozpínání Red Bullu vůbec nezamlouvá | foto: Mercedes AMG F1 Team

Zájem o něj má přitom nejen Williams, ale i Alfa Romeo. Ta má oznámit zcela novou sestavu: Valtteriho Bottase a právě De Vriese místo Kimiho Räikkönena a Antonia Giovinazziho. Musí tedy Red Bull rozvázat smlouvu s Albonem, aby mohl podepsat s Williamsem?

"Možná nebudeme muset. S Williamsem a s Alfou vedeme produktivní rozhovory a já očekávám, že do týdne bude situace snad vyřešena," odpovídá Horner.

Který tým by si vybral Albon, pokud by to bylo na něm? "Myslím, že by preferoval Williams. Je však skvělé, že je o něj zájem a myslím, že to bude fajn jej vidět znovu v závodní sedačce," pokračuje šéf Red Bullu.

Alfa Romeo si jezdce vybírá sama, Ferrari ji podle Mattii Binotta neovlivňuje | foto: Alfa Romeo Racing

Ztrácí Ferrari svou sféru vlivu? Binotto reaguje
Jak se Ferrari staví k takové změně u svého zákaznického týmu? "Věřím, že cokoliv se děje mezi jezdcem a týmem, to je mezi jezdcem a týmem, a my jako výrobci bychom to neměli ovlivňovat. Myslím, že by to bylo špatné," říká šéf stáje z Maranella Mattia Binotto.

"Pokud má jezdec možnost jezdit, jednoduše by tu možnost měl mít, ať už to přichází odkudkoliv. A pokud by mu tým rád dal místo, pak by to měli udělat, toť vše," popisuje Binotto, podle kterého Ferrari nedává Alfě Romeo žádné pokyny týkající se výběru jezdců.

"Ferrari se nikdy nevyslovuje k 'místu Ferrari' u Alfy. Šlo o kontakt Alfy Romeo, tedy o právo sponzora Alfy Romeo na vůz Sauberu," dodává šéf Ferrari k otázce výběru pilotů u stáje z Hinwilu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 24 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy