Dilema kolem Latifiho. Stráví ve Williamsu třetí sezónu?

Nicholas Latifi při posledním závodě přeskočil zkušenějšího Russella | foto: Williams F1 Team

Sergio Pérez má jisto, u některých ostatních pilotů se o jejich budoucnosti licituje. Jost Capito pomalu staví Williams na nohy a zároveň řeší otázku, jakou jezdeckou sestavu v roce 2022 představit. Téměř stoprocentně bude odlišná, jde o to v jakém rozsahu.

Přestože zdaleka vše není ještě "upečeno", jako téměř hotová věc se bere odchod George Russella do Mercedesu, kde by měl nahradit Valtteri Bottase. Logicky by se nabízelo řešení, že Nicholas Latifi, kroutící u jedné z nejstarších stájí ve startovním poli druhou sezónu, povýší na post týmové jedničky. Ostatně i šéf stáje Jost Capito na přímou otázku o Latifiho budoucnosti utrousil: "Jo, řekl bych, že to tak vypadá."

Jost Capito není přítelem zbrklých rozhodnutí | foto: McLaren

Ovšem už samotná interpretace má daleko k seriózní zprávě. Kanaďan se netají, že po zisku prvních bodů v kariéře pilota F1 by třetí rok v této kategorii rád strávil na stejném místě. Po příjezdu do místa konání dalšího závodu letošního šampionátu sám sebe poměrně sebevědomě ohodnotil, ačkoliv odmítl výsledek z předchozí Grand Prix Maďarska přeceňovat.

"Rozhodně jsem přesvědčen, že výsledek z Maďarska pro mé další působení není zásadní. Ostatně nejsem to já, kdo rozhoduje. Tým dobře ví, co jsem mu schopen poskytnout. Budapešť byla výjimečná situace, nicméně jsem prokázal, že jsem schopen využít nabízené příležitosti, což bývá ve F1 základem pro průlomovou situaci," domnívá se šestadvacetiletý pilot. 

Capito však nechce nic uspěchat a už dříve prohlásil, že si umí Latifiho představit jako lídra týmu na konci této sezóny. V dějišti GP Belgie byl o něco sdílnější: "Teď jím asi ještě nebude, ale opravdu se lepší závod od závodu. Odhaduji, že na konci sezóny už na tuto roli bude připraven. Spolupráce s inženýry je na velmi dobré úrovni, má jasno o směru, kterým se má ubírat vývoj vozu, s týmem je spokojen a k sobě samotnému je hodně náročný. Stejně tak si myslím, že se hodně naučil od George. Tráví spolu hodně času na trati i mimo ni, spolupracují, mají výborný profesionální vztah. To mě opravňuje k názoru, že Niki koncem roku bude připraven na post jedničky," vysvětluje Capito.

Dojde k návratu ztraceného syna, neboli uvidíme znovu Bottase ve Williamsu? | foto: Williams F1 Team

Samozřejmě pokud se Russellův odchod stane skutečností, může Williams volit z několika variant. V záloze má testpilota Jacka Aitkena, na svou další šanci, či ještě jeden comeback čekají velmi dobří piloti Nico Hülkenberg nebo Daniil Kvjat se solidním zázemím. Navíc se může odehrát i vzájemná výměna a za Russella by se do Williamsu vrátil Valtteri Bottas. Ani to není žádná nesmyslná utopie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy