Head pozoruje pokrok Williamsu a chválí Capita: On je ten pravý

Parr, Adam | foto: Williams F1 Team

Patrick Head patří mezi konstruktérské velikány Formule 1. V jeho éře se Williams nacházel na samotném vrcholu. Byla to doba, kdy stáj z Grove patřila k největším hráčům na poli královny motorsportu.

Jenže tyhle časy jsou nenávratně pryč. Poté, co se Frank Williams a Patrick Head stáhli do ústraní, převzala tým Williamsova dcera Claire. Od té doby nabralo směřování legendární stáje drastickou sestupnou trajektorii. Ta se zastavila až na samotném dně. Vždyť v sezonách 2018 až 2020 objektivně nebyla horší stáj. 

Navíc Williams se netrápil jen na poli sportovním, ale i na tom ekonomickém. Výsledkem toho byl prodej týmu do rukou amerických investorů a příchod nového vedení v čele s Jostem Capitem. A nyní se zdá, že se v případě týmu, který vyhrál poslední šampionát v roce 1997 začíná blýskat na lepší časy.

Důkazem budiž poslední GP Maďarska, ve které Williams bodoval s oběma vozy. Je sice pravdou, že to nebylo díky vlastním schopnostem, nýbrž do značné míry díky velké startovní kolizi, ale i tak jde o cenné body, a hlavně velkou vzpruhu. 

Nicholas Latifi - závod v rakouském Štýrsku | foto: Williams F1 Team

„Je pravdou, že ani za mého působení nebyl tým vždycky na špici, ale většinou ano. Bylo proto dost smutné sledovat poslední dekádu, a tak slabé výkony v jeho podání. Každopádně si myslím, že se teď vrací do hry. Jasně, v Maďarsku nebodovali díky svým schopnostem, pomohla jim k tomu kolize na startu, jinak by na body asi nedosáhli, ale i tak si myslím, že jdou správným směrem," říká Patrick Head.

Velezkušený inženýr oceňuje přínos Josta Capita. Právě on je podle Heada jedním z klíčových dílků skládačky. „Jsem za Josta velmi rád, myslím, že on je pro tu práci ten pravý. Ve Williamsu je pořád řada šikovných lidí, ale ti potřebovali lepší vedení. Myslím, že teď už ho mají," pokračuje. 

Josta znám už dlouhou dobu. Jsem s ním v kontaktu, bavíme se o spoustě různých věcí. Určitě to není o tom, že by mi zavolal a já mu radil o věcech souvisejících s vozem, ale v kontaktu jsme celkem často," popisuje Head. Williams by se určitě nezlobil, pokud by nastoupil stejnou cestu obrození, jak se to před pár lety podařilo McLarenu. Čas ukáže, jestli k tomu opravdu dojde. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy