Ferrari chystá po letní pauze velké vylepšení pohonné jednotky. Co na to pravidla?

Carlos Sainz s Ferrari SF21 | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari ve snaze porazit McLaren v letošním boji o třetí příčku v šampionátu konstruktérů chystá významné vylepšení svého motoru, jak potvrdil jejich šéf Mattia Binotto. Jak to jde dohromady se zněním aktuálních pravidel?

Po Velké ceně Maďarska mají stáje z Maranella i z Wokingu na svém kontě shodný počet 163 bodů, díky lepším dílčím výsledkům je Scuderia řazena výše. Ve snaze vybojovat třetí příčku připravuje kromě aerodynamický vylepšení také pokrok na straně pohonné jednotky.

"Být třetím je rozhodně možným cílem. Momentálně třetí jsme, máme stejný počet bodů, ale jsme třetí. Tým si vede dobře, zlepšujeme se, proto si myslím, že to můžeme dokázat, o tom žádná. Podle mě však musí jít o jednoduchý následek toho, že se zlepšíme ve všech oblastech," říká Binotto.

Ferrari loni mělo po úpravě pravidel nejslabší motor v poli, což se odráželo v maximálních rychlostech. Ty byly slabinou předchozího monopostu. Letošní SF21 je na tom mnohem lépe, podle týmu to však není zcela zásluhou pohonné jednotky.

Podle Binotta se chystají ve druhé části sezóny nasadit další vylepšení: "Od nynějška do konce sezóny nasadíme nové díly v oblasti pohonné jednotky." Jeho piloti Charles Leclerc a Carlos Sainz se tedy můžou těšit na rychlejší vůz.

Ferrari si začíná být jisté tím, že McLaren letos porazí | foto: Pirelli

Jak to ale hodlají v Maranellu ve světle nových pravidel vymyslet? Během roku 2021 mohou týmy totiž nasadit pouze jednu novou verzi proti loňsku - žádné nové díly není možné v oblasti pohonné jednotky nasazovat.

"Jen abych to vysvětlil: podle pravidel pro rok 2021 můžete mít v tomto roce zcela novou pohonnou jednotku. To znamená, že můžete přijít s vylepšením všech komponent pohonné jednotky, ať už je to spalovací motor, turbo, MGU-H, baterie, MGU-K atd.," popisuje Binotto.

"Když jsme ale začali sezónu, tak jsme neměli zcela novou pohonnou jednotku. Stále tedy existují díly, které jsou z minulého roku a u nich přijdeme s evolucí," pokračuje 51letý Švýcar, který vede Ferrari od počátku 7. ledna 2019, kdy na pozici vystřídal Maurizia Arrivabeneho.

A co si od dílčího vylepšení pohonné jednotky slibuje? "Pro nás půjde o důležitý, nebo přinejmenším o významný krok před koncem sezóny. Ale co je ještě důležitější, pro nás půjde opět o zkušenost z pohledu roku 2022."

"Myslím si tedy, že máme veškeré ingredience pro to, abychom sezónu dobře zakončili. A třetí místo podle mě získáme," shrnuje jasně své dojmy Binotto.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 40 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy