Platy pilotů Formule 1 v roce 2006

GP Austrálie (Melbourne) | foto: Panasonic Toyota Racing

Na vrcholu nemůže být nikdo jiný než Michael Schumacher. Do závratných platových výšin zamířili také Kimi Räikkönen a kupodivu Ralf Schumacher.

Willy Webber je asi i přes své dětinské výroky opravdu dobrý manažer, když rodině Schumacherových dokázal vyjednat na příští rok celkový výdělek 52 mil. Euro. Příjem Michaela Schumachera, nejúspěšnějšího pilota v historii, který z Ferrari udělal nejúspěšnější stáj, překvapivý není. Zajímavý je příjem Ralfa, který letos dělá jasnou dvojku Jarnovi Trullimu a přesto mu Toyota platí téměř třikrát více.

Značná "sociální nerovnost" panuje i u McLarenu. Juan Pablo Montoya v posledních závodech dosahuje rychlosti Kimiho Räikkönena, ale stále za ním pokulhává, především ve spolehlivosti a vyrovnanosti. A tedy i ve finančních odměnách. Rubens Barrichello si u BAR vydělá přibližně tolik, kolik dostává letos od Ferrari. Hodně si přestupem k BMW pomůže Nick Heidfeld, jehož letošní smlouva s Williamsem je poněkud frankovská williamsovská - chudá.

Jenson Button by si v porovnání s ostatními za svoje výkony zasloužil více, než "pouhých" 5 mil. Euro, ale nakonec bude rád, jestli je dostane. Stále to vypadá, že nekompromisní Frank Williams jej nechce jen tak pustit a jestli nepovolí, Button může na BAR a Hondu zapomenout.

Co Ferrari utratí za Michaela Schumachera, to ušetří na Felipe Massovi. Podle oficiálních prohlášení je celý rudý tým nadšený Brazilcovými výkony, ale příjem 3 mil. Euro tomu, vzhledem k možnostem Ferrari, moc neodpovídá. Milion si má vydělat i Christian Klien.

Co je ale vůbec nejzajímavější, to jsou odměny u Renaultu. Fernando Alonso je téměř jistým nejmladším mistrem světa v historii a příští rok nemůže mít jiný cíl než obhajobu titulu. Přesto Flavio Briatore jasně řekl, že přidáno nedostane. Ale zdá se, že Fernando touží po vítězství, ne po penězích.

Údaje vycházejí z oficiálních prohlášení jednotlivých stájí. Podle většiny smluv dostávají piloti ještě tučné prémie za umístění v závodech nebo získané body, které mohou příjem i několikanásobně zvětšit. Jezdci, kteří v tabulce nejsou, zatím nemají jisté místo u žádného týmu a s velkou pravděpodobností budou muset za svezení naopak platit.

Platy pilotů v roce 2006 (v mil. Euro):

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy