ANALÝZA SEKTORŮ: Hamilton byl rychlejší, Bottas však předvedl čistější kolo a nejvyšší rychlost

Valtteri Bottas v Imole | foto: Pirelli

IMOLA - ANALÝZA SEKTORŮ; Jakých časů a maximálních rychlostí dosahovali piloti v jednotlivých sektorech kvalifikace na Velkou cenu Emilia Romagna? S jakými strategiemi do ní zítra můžou nastoupit?

Hamilton byl sice v součtu sektorů rychlejší, ty však nedokázal poskládat tak čistě, jako Bottas, jenž si vyjel 15 pole-position své kariéry. Pouze pět z nich však dokázal přetavit ve vítězství, povede se mu to i zítra?

Mercedes s půlsekundovým náskokem na nejbližší konkurenci po 74. vybojoval v F1 první řadu, Hamilton letos skončil v Q3 pokaždé první či druhý.

Čisté kolo předvedl v Q3 pouze bronzový Verstappen, pátý Ricciardo a sedmý Leclerc. Holanďan s Red Bullem skončil na třetím místě už pošesté v posledních 10 závodech.

Za zmínku rozhodně stojí skvělý výkon Gaslyho, jenž poprvé v kariéře s AlphouTauri vybojoval čtvrtou příčku v kvalifikaci, předčil tak i Albona s druhým Red Bullem. Jeho týmový kolega Kvjat postoupil do Q3 teprve podruhé v posledních 28 závodech (naposledy loni v Mexiku).

McLareny dnes překvapivě skončily na konci první desítky, oba piloti byli v šoku z rychlosti AlphyTauri, pro kterou jde téměř o domácí trať. Norris porazil Sainze teprve podruhé v posledních 8 velkých cenách.

Pérez, jenž je v současné době bez místa pro příští sezónu, se letos poprvé neprobil do Q3 a skončil 11. - k postupu mu stačila pouze setinka sekundy.

Nejvyšší rychlost byla naměřena Bottasovi (299,5 km/h), Ocon s Renaultem ztrácel 1,8 km/h, Vettel s Ferrari 3,4 km/h a Kvjat s Hondou 3,7 km/h.

Pneumatiky a strategie
Pirelli přivezlo do Imoly C4 - C2 směsi. Nejměkčí pneumatika (C4) je o 6 desetin rychlejší než středně-tvrdá (C3), ta má o půl sekundy navrch nad tvrdou (C2).

Výběr strategií pro velkou cenu vypsanou na 63 kol není pro týmy jednoduchý, protože se zde 14 let nezávodilo a vzhledem k absenci pátečních tréninků nemají o pneumatikách moc dat. Ten jediný dnešní navíc nebyl moc reprezentativní, jelikož se závod zítra pojede odpoledne za vyšších teplot.

Dle simulací se zdá být nejrychlejší jednozastávková strategie s výměnou měkkých za středně-tvrdé pneumatiky po 28 - 30 kolech, popř. za tvrdé po 24 - 27 kolech.

Nejrychlejší dvouzastávková strategie počítá se startem na měkké směsi s přezutím na středně-tvrdou po 18 kolech a opět na měkkou po dalších 27 kolech.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 54 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy