Střípky z historie: Proč nevyšel záměr realizace B-týmu Lotusu

Colin Chapman mohl mít v F1 zastoupení ve dvou týmech | foto: Lotus Cars

Pro mnohé jsou 70. léta zlatou érou F1, ale také dobou jisté nevázané činnosti, kdy si každý mohl dělat prakticky vše, co chtěl. Jednou ze zapomenutých stránek historie je i pokus realizovat záložní tým Lotusu.

Psal se rok 1978 a stáj Lotus disponující Chapmanovou geniální konstrukcí Lotus Mark IV nebo též Lotus 79 drtila konkurenci způsobem až zahanbujícím. Malý záchvěv v podobě Brabhamu BT 46B se slavným „ventilátorem“ byl po jednom závodě zakázán, vítězství týmu Ferrari byla spíš důsledkem potíží zmíněných černých ořů z Norfolku.

Lotus 79 vs. Brabham BT46B | foto: Caterham F1 Team

Záhy poté, co Chapmanova stáj dobyla Pohár konstruktérů a Mario Andretti titul v kategorii pilotů, prosákla do povědomí v paddocku zpráva, že Lotus chystá pro sezónu 1979 záložní tým, jakési „béčko“ elitní sestavy. Provozovat ho měla společnost B&S Fabrications – ta už se v historii F1 několikrát etablovala, ale neměla dost prostředků na vývoj a výrobu vlastního vozu. Proto pouze upravovala některé komponenty a technická zařízení, současně pak několikrát převzala záštitu nad nasazováním vozů. To byl případ Mike Beutlera (March), Henri Pescarola (Surtees) či Bretta Lungera a Nelsona Piqueta (McLaren).

Situace se ale rokem 1979 změnila – nástup nového prezidenta CSI (později FISA) Jean-Marie Balestrea přinesl změny do způsobu nasazování týmů do šampionátu. B&S Fabrications hodlala nasadit dva vozy Lotus 79 a v jejich kokpitu měli fungovat Brit Rupert Keegan a Holanďan Michael Bleekemolen. První jmenovaný měl za sebou neúspěšnou sezónu u týmu Surtees, druhý neuspěl v jejím závěru, kdy zaskakoval u stáje ATS. Do Chapmanova sídla dorazil Tonio Hildebrand, Bleekemolenův správce sponzorů, aby Colina ujistil, že zvládnou jednu z podmínek pro rozjetí nového týmu. Mělo jít o zhruba milion dolarů, a je paradoxní, že Keegan mající za sebou rodinný podnik British Air Ferries, takovou částku dohromady nedal.

Ještě v prosinci 1978 byl Bleekemolen uváděn jako pilot nového týmu, několikrát navštívil továrnu B&S a prohlédl si přípravu vozu. Jenže později německý Motorsport podobné informace dementoval s tím, že holandská motoristická federace (KNAC) „zapomněla v případě Bleekemolena požádat o udělení potřebné licence“. Další zprávy byly rozporné – holandská média ujišťovala motoristickou veřejnost, že Bleekemolen bude startovat, ovšem oficiální zástupci KNAC oznámili 2. ledna 1979, že o nasazení svého krajana do F1 nemají vůbec ponětí. Pravdou je, že KNAC v té době neměl v otázce péče o holandské piloty tu nejlepší pověst a bylo známo, že jeho snaha o prosazování pilotů této země do uzavřené společnosti F1 rozhodně nebyla příkladná.

Jaké barvy by měl Lotus 79 v B-týmu? | foto: theaustingrandprix.com

Když se podíváme na ročník 1979 a následné působení Lotusu 79, bylo evidentní, že hned několik týmů se touto konstrukcí inspirovalo, takže samotné Lotusy náhle spadly do středu startovního pole. Navíc by tým B&S Fabrications s ohledem na počet účastníků musel absolvovat předkvalifikaci, takže bylo nakonec možná lepší, že se „béčko“ Lotusu i přes dodatečný pokus KNAC prosadit Bleekemolena do startovní listiny neprosadilo. Balestreho nové metody už to jednoduše nedovolovaly. Jediným zadostiučiněním pro Bleekemolena mohl být fakt, že byl hodně úspěšný v F3, kde byl důstojným soupeřem Alaina Prosta a v šampionátu skončil na postu vicemistra. Do F1 se už ale nikdy nedostal, zatímco Keegan ještě dvakrát pokoušel osud, ale s nulovými výsledky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy