Häkkinen o slavném předjetí Schumachera ve Velké ceně Belgie 2000 (+ video)

Häkkinen, Mika | foto: McLaren

Včera jsme zveřejnili pohled Michaela Schumachera na pohledný předjížděcí manévr Miky Häkkinen ve Velké ceně Belgie v roce 2000, kdy se musel vyrovnat rovněž s o kolo zpět jedoucím vozem. Jak tento okamžik vnímala druhá strana - finský pilot?

Michael Schumacher na předjížděcím manévru, který tehdy zvedl ze židle tisíce fanoušků, nic zvláštního neviděl. "Co jsem mohl dělat? Měl jsem vůz o kolo zpět na dráze, takže jsem si musel vybrat jednu či druhou stranu. Soupeř si přirozeně vybral tu druhou, přiřítil se vyšší rychlostí a předjel mě," uvedl (více ve včerejším článku zde).

Häkkinen se o předjetí pokusil již o kolo dříve, jenže německý pilot jej zablokoval a došlo k lehkému kontaktu a odření bočnice McLarenu v rychlosti přes 300 km/hod. Tím však Fina pouze rozohnil.

"Dokázal jsem to využít ve svůj prospěch. Samozřejmě mi to dodalo více odvahy, abych si řekl: 'OK, chceš si hrát? Tak pojďme!'" vzpomíná pro F1 Racing Häkkinen, který si pak se Schumacherem pohrál na dlouhé rovince mezi Eau Rouge a Les Combes, kde se jim do cesty před polosuchou brzdnou zónou připletl o kolo zpět jedoucí Ricardo Zonta.

"Eau Rouge se projížděla v kvalifikaci na šestku naplno, ale v závodě nikoliv, protože pneumatiky byly sjeté a zavěšení už bylo opotřebované. Ale řekl jsem si: 'Musím to projet naplno, jinak nikdy nebudu dostatečně rychlý na to, abych jej mohl předjet.' Takže jsem ji projel naplno."


Video: Häkkinenem v Spa napodruhé předjíždí Schumachera (zdroj: Youtube)

"Když jsem jí projížděl, nikdy nezapomenu na tohle: nemohl jsem uvěřit tomu, jakou zátěží celý stroj prochází. Myslel jsem si, že celý exploduje. Co nejpevněji jsem držel volant a držel správnou stopu.

Podařilo se mi to zvládnout, a jakmile jsem byl na rovince za Michaelem, pomyslel jsem si: 'A je to. Teď do toho půjdu.' Zároveň jsem v dálce spatřil Zontu a řekl si: 'OK, nyní mám plán A a plán B.'

Ale když jsem jej předjel, měl jsem velké obavy, protože vnitřní stopa byla mokrá, ale závodní byla suchá - a v ní byl Michael. Pomyslel jsem si: 'Jestli na to teď přitlačí, nemůžu brzdit tak pozdě, jako on.' Doufal jsem, že bude tak překvapený, že bude brzdit dříve a že to vzdá. A také to udělal. To mi dalo zkrátka neuvěřitelný pocit," dodává Mika.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy