1952 USA: Ascariho pokus

Tentokrát nebyl podnik Indianapolis 500 záležitostí čistě americkou. Do závodu se přihlásil i Alberto Ascari na ferrari!

Závod 500 mil Indianapolis se stal opět součástí MS formule 1. Enzo Ferrari rozhodl rozšířit své pole působnosti i o tento významný podnik. Postavil závodní speciál Ferrari 375. Motor, místo řidiče, i ostatní komponenty byli umístěny poněkud více doleva, aby se zajistilo lepší těžiště při oválném závodě. V té době to bylo něco zcela nového a právě stáj Enza Ferrariho přišla s tímto nápadem jako první. Dnes je tento „levý“ způsob běžnou praxí.

Bohužel, ani tato novinka nepomohla ke konkurenceschopnosti modelu 375. Ascari si vyjel 19. místo na startu a ostatní vozy Ferrari se ani nekvalifikovaly. Nejrychlejším mužem se stal Fred Agabashian průměrnou rychlostí přes 220 km/h, ale do čela závodu se po zajetí pace caru dostal Jack McGrath ze třetí pozice.

Ještě v polovině prvního kola se na zadní rovince prodral do vedení Bill Vukovich, jehož rodinné kořeny sahají až do českých zemí. Od té chvíle si s přehledem udržoval značný odstup. V 191. kole, z 200 vypsaných, měl půlminutový náskok, ale nic není definitivní dokud se neprojede cílem.

Devět kol před koncem způsobila porucha řízení ztrátu kontroly nad vozem a následoval těžký náraz do zdi. Bill Vukovich měl tentokrát štěstí, z havárie vyvázl nezraněn. Tato smůla přinesla štěstí druhému Troyi Ruttmanovi, kterému spadlo vítězství do klína. Ascari na Ferrari již přes 160 kol odpočíval. Na začátku závodu dostal kvůli neupevněné pneumatice smyk a vrazil do bariéry.

Indianapolis 500 (Indianapolis Motor Speedway)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1.   Troy RUTTMAN usaJC Agajanian 83:52:41.88
2.   Jim RATHMANN usaGrancor Auto 6+ 4:02:33
3.   Sam HANKS usaEd Walsch 4+ 6:11.60
4.   Duane CARTER usaMurell Belanger 3+ 6:48.33
5.   Art CROSS usaRay Brady 2+ 8:40.20

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy