Wolff: Mercedes před sezónou 2016 přemýšlí o radikální změně vozu

Překope Mercedes radikálně letošní vítězný vůz? | foto: Pirelli

Sportovní ředitel Mercedesu Toto Wolff připustil, že by příští rok mohli radikálně změnit návrh svého vozu. Některé z nových dílů si vyzkoušeli minulý týden během tréninku v Brazílii.

V přední části vozu byl patrný výstupní otvor, který by mohl tvořit součást budoucího S-kanálu, a Mercedes si také vyzkoušel nový návrh zavěšení, jenž by mohl sedět pro vyšší šasi. Aby odolal tlaku konkurence a zejména lepšícímu se Ferrari, bude možná muset podniknout ráznější změny u příštího vozu F1 W07 Hybrid.

"Můžete dopadnout dost špatně, když půjdete jen cestou evoluce vozu, který se už chová velmi dobře. Nejsme si tedy ještě úplně jisti. Kreslíme některé zajímavé věci, testujeme je v tunelu a zkoumáme je. Části jedné z těch zajímavých oblastí byly na voze v pátek," přiznává Wolff.

"Jde o neustálé vyhodnocování mezi evolucí a revolucí, a ještě není jasné, zda chceme být více inovativní či nikoliv. Momentálně to je ale dobré, když jsme získali titul a můžeme se na věci blíže podívat," pokračuje sportovní ředitel Mercedesu, který letos obhájil jezdecký i konstruktérský titul.

I když největší pozornost v Brazílii upoutal test části případného řešení S-kanálu, ta největší inovace v podobě nového zavěšení zůstala ukryta pod kapotou. Může jít o novou formu hydraulického zavěšení, které propojuje levou a pravou stranu vozu.

Mercedes byl průkopníkem FRIC zavěšení propojujícího přední a zadní část vozu, to však bylo minulý rok zakázáno. Nabyté zkušenosti se mu však s vylepšováním mechanických vlastností monopostu pro příští sezónu mohou přidat.

S případným zvednutím šasi by se pod vůz dostávalo více vzduchu, což by zlepšilo aerodynamickou výkonnost podlahy, difuzoru a celé zadní části. K tomu je ale nezbytné změnit zavěšení a S-kanál, jenž by vylepšil proudění i na horní straně šasi, by v tomto řešení mohl být z pohledu aerodynamiky velmi důležitým prvkem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy