Hamilton v Abú Zabí konečně vítězí!

McLaren | foto: McLaren

ABÚ ZABÍ - ZÁVOD; Hamiltonovi spadlo vítězství do klína v prvním kole. Pilot McLarenu pak odjel bezchybný závod před Alonsem. Vettel poprvé nedojel!

V první zatáčce si Vettel hlídá první místo, Alonso jde před Webbera. Schumacher na startu předjel Rosberga. Vettel dostává hodiny ve druhé zatáčce a je na posledním místě s poškozeným zadním kolem! Smyk způsobil patrně defekt pneumatiky. Alonso se dostal i před Buttona, ten se snaží vrátit na 2. místo.

Vettel odjíždí velmi pomalu celé kolo a jede do boxů, kde se mechanikům nedaří sundat zadní kolo. Vettel poprvé v letošní sezóně odstupuje ze závodu! Mezi jezdci v čele se zvětšují rozestupy, Alonso už setřásl Buttona. Rosbergovi se po několika pokusech podařilo přes velký odpor vrátit před Schumachera.

Pořadí na konci 5. kola: Hamilton, Alonso, Button, Webber, Massa, Rosberg, Schumacher, Sutil, Di Resta, Buemi, Petrov, Alguersuari, Kovalainen, Barrichello, Kobajaši, Maldonado, Glock, Liuzzi, Ricciardo, D'Ambrosio, Senna, Pérez.

Buemi bojuje s Di Restou, několikrát si vyměňují pořadí v DRS zónách. S opotřebovanou první sadou pneumatik se Alonso začíná pomalu přibližovat k Hamiltonovi, zatímco Button na něj ztrácí už 7 sec a musí si znovu začít dávat pozor na Webbera, který se přiblížil pod jednu sekundu.

Nádherný souboj mezi Buemim a Di Restou pokračuje, až ve 14. kole dělá Di Resta chybu a Buemi jde asi definitivně dopředu. Webber poprvé zaútočil na Buttona a předjel ho, ale oba vozy se doktly a následně udělal Webber drobnou chybu, kterou Button využil k návratu před něj.

Massa otevírá první zastávky v boxech v 15. kole. Alonso ztrácí na Hamiltona už méně než 2 sec a oba jedou současně do boxů, pořadí mezi nimi se nemění. Webber vydržel na trati déle než Button ve snaze dostat se před něj, ale plán mu nevyšel, mechanici Red Bullu byli pomalí a Webber je až za Massou.

Petrov dělá chybu a ztrácí dvě místa. Buemi jede pomalu, odváží vůz do boxů a odstupuje ze závodu. Button jede pomaleji než pronásledovatelé Massa a Webber, pravděpodobně mu nefunguje KERS. Kobajaši předjíždí Maldonada v boji o bodované 10. místo.

V 22. kole vede Hamilton stále 3 sec před Alonsem, dalších 14s ztrácí Button a 2-3 sec za ním jedou Massa a Webber. Ze závodu odstupuje také Alguersuari. Maldonado dostává penalizaci průjezd boxy za ignorování modrých vlajek.

Hamilton zrychluje, zvětšil náskok před Alonsem na 6 sec. Zato Button už má těsně za zády Massu a Webbera, ale bránit se teď musí hlavně Massa. A pozici neubránil, Webber jde před Massu. Ne však na dlouho, na další DRS rovince je Massa opět před ním.

Button díky souboji Webbera s Massou znovu získává náskok a navíc zrychluje, možná znovu rozchodil KERS. Alonso po delší době bere Hamiltonovi nejrychlejší kolo závodu, zatímco Hamilton se prodírá mezi pomalejšími jezdci - nákok se tak zase zmenšuje.

Webber je podruhé v boxech, Massa zatím jede dál. O kolo později přezouvá i Button a nechává si nasadit tvrdší směs, která by měla vydržet do konce závodu. Webber má stále měkké pneumatiky, takže bude muset do boxů ještě jednou.

Senna je dalším potrestaným za nedodržování modrých vlajek. Webber výrazně zlepšuje nejrychlejší kolo závodu a během čtyř kol se dotahuje těsně za Buttona. Mezi tím zastavuje také Hamilton a stejně jako Button volí tvrdou směs, aby už nemusel do boxů.

Alonso teď jede velmi rychle ve snaze smazat Hamiltonův náskok před svojí poslední zastávkou. Webber se po několika pokusech dostává před Buttona a vydává se na stíhací jízdu. Plán Ferrari nevyšel, Hamilton se po Alonsově zastávce vrací na první místo, asi 4 sec před Alonsem.

Massa nabral svým předním křídlem upadlou část Maldonadova vozu, křídlo je zřejmě v pořádku. Webber na druhý pokus předjíždí Rosberga a dál ujíždí Buttonovi skoro o sekundu na kolo, Massovi v některých kolech dokonce o 2 sec.

Massa si nerozumí s tvrdšími pneumatikami, ve snaze udržet tempo dělá hodiny a ztrácí dalších několik sekund, v 50. kole je už skoro půl minuty za Webberem! Button však na Webbera ztrácí jen 9 sec, na něj překvapivá strategie stačit nebude.

Pouze 3 kola před cílem odstupuje ze závodu také Ricciardo. Webber na začátku posledního kola povinně přezouvá na tvrdší směs, na trať se vrací bezpečně před Massou, ke kterému se už pod 3 sec přiblížil Rosberg.

Hamilton už nedělá chybu, bezpečně přijíždí do cíle pro své třetí letošní vítězství. Alonso přes velkou snahu neměl šanci s Hamiltonem držet krok. Třetí přijíždí Button a před posledním závodem se vyostřuje boj o druhé místo v šampionátu. Letos poprvé nedojel Vettel a poprvé není na stupních vítězů žádný Red Bull!

GP Abu Dhabi (Abú Zabí)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 3 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 251:37:11,886 hod
2. 5 Fernando ALONSO espScudéria Ferrari 18+ 8,457
3. 4 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 15+ 25,881
4. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 12+ 35,784
5. 6 Felipe MASSA braScudéria Ferrari 10+ 50,578
6. 8 Nico ROSBERG deuMercedes GP Petronas F1 8+ 52,317
7. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes GP Petronas F1 6+ 1:15,964
8. 14 Adrian SUTIL deuForce India F1 4+ 1:17,122
9. 15 Paul DI RESTA gbrForce India F1 2+ 1:41,087
10. 16 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 17 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team  + 1 kolo
12. 11 Rubens BARRICHELLO braAT&T Williams F1 Team  + 1 kolo
13. 10 Vitalij PETROV rusRenault F1 Team  + 1 kolo
14. 12 Pastor MALDONADO venAT&T Williams F1 Team  + 1 kolo
15. 19 Jaime ALGUERSUARI espScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
16. 9 Bruno SENNA braRenault F1 Team  + 1 kolo
17. 21 Heikki KOVALAINEN finTeam Lotus  + 1 kolo
18. 20 Jarno TRULLI itaTeam Lotus  + 2 kola
19. 24 Timo GLOCK deuMarussia Virgin Racing  + 2 kola
20. 23 Vitantonio LIUZZI itaHRT F1 Team  + 2 kola
 DNF  23 Daniel RICCIARDO ausHRT F1 Team  + 7 kol
 DNF  18 Sebastien BUEMI cheScuderia Toro Rosso  + 36 kol
 DNF  25 Jerome D´AMBROSIO belMarussia Virgin Racing  + 37 kol
 DNF  1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing  + 54 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 55 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy