Kvalifikaci na noční GP Singapuru vyhrál Lewis Hamilton po chybě Barrichella

McLaren | foto: McLaren

Kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru předčasně ukončilo vyvěšení červených vlajek po nárazu Rubense Barrichella do bariéry podél trati. Vítězství tak padlo do klína Hamiltonovi sedlajíciho monopost McLarenu.

Kvalifikace na Velkou cenu Singapuru se začala ve čtyři hodiny středoevropského času, leč v Singapuru samotném byla tma a jelo se tedy za umělého osvětlení, stejně jako se pojede zítřejší závod. První část právě začala….

První část kvalifikace, která trvá podle pravidel FIA dvacet minut začala a máme tu hned zajímavou zprávu v podobě výměny převodovky ve voze Rubense Barrichella v týmu Brawn GP. Co to pro něj znamená? Posun o pět míst zpět po odjetí dnešní kvalifikace. Další zajímavá situace na sebe nenechala dlouho čekat, když Romain Grosjean v monopostu Renault nedobrzdil do jedné ze zatáček a musel tak vyjet do únikové zóny. Svůj vůz si ale nijak neponičil, a tak mohl dále pokračovat v zajíždění rychlých časů. Jak už jsme zvyklí, první desetiminutovka se jela v poklidném tempu a časy na jedno kolo se ani zdaleka nedaly srovnávat s těmi, které se zajížděly v tréninku před kvalifikací.

Druhá desetiminutovka se začala v tempu již zcela jiném, když se na prozatímní první místo dostal Rosberg, kterého ale vzápětí překonali jak Vettel, který vyhrál druhý trénink, tak i Hamilton, který vyhrál trénink třetí. V polovině první části se na nepostupových pozicích pohybovali jezdci týmu Toro Rosso spolecně s Vitantoniem Liuzzim, Romainem Grosjeanem a Fisichellou na Ferrari. Pět minut před koncem první části kvalifikace zajel Lewis Hamilton kolo, kterým se dostal pod hranici jedné minuty a čtyřiceti sedmi sekund, přesněji zajel čas 1:46,977.

Poslední minuta se nesla v duchu překročení hranice, která znamenala stop pro další působení v dnešní kvalifikaci. Na posledním místě stále zůstával Liuzzi z týmu Force India a Alguersuari na Toro Rosso.  Zbylá tři nepostupová místa se stále měnila, ale nakonec mezi ty kteří se do další části kvalifikace nepodívali byl i druhý jezdec týmu Force India Adrian Sutil, Grosjean a Fisichella. Nejrychlejší z nich Adrian Sutil ztrácel skoro vtěřinu na patnáctého Barrichella.

Nepostupující: 16. A. Sutil, 17. J. Alguersuari, 18. G. Fisichella, 19. R. Grosjean, 20. V. Liuzzi

Druhá část kvalifikace. V této části vypadne dalších pět nejpomalejších závodníků, kteří tak nebudou moci bojovat o příčky nejvyšší. Na trať se vydalo skoro celé pole jezdců a ti nejrychlejší z nich zajížděli opravdu výborné časy. Svým časem 1:46.197 vedl Rosberg před Vettelem a Hamiltonem. Jediným pilotem, který zůstal u svých mechaniků i osm minut před koncem druhé části, byl Fernando Alonso z týmu Renault. Poté se ale odhodlal na trať a zajel čas 1:46,767, kterým se dostal na páté místo zajišťující postup do části třetí. Čtyři minuty před koncem byli na nepostupových pozicích tito jezdci: Kubica, Raikkonen, Button, Trulli a Buemi, zatímco na čele se stále držel pilot Williamsu Nico Rosberg. Schylovalo se k posledním pokusům a mezi desítku nejlepších se postupně nedostali Raikkonen, Trulli a Button, což bylo více než překvapivé hlavně u posledně jmenovaného Buttona, který bojuje o titul mistra světa. Jeho stájový kolega Barrichello bojující s Buttonem o první místo v pořadí jezdců do závěrečné části postoupil, a tak bude mít pro zítřejší závod lepší výchozí pozici. Přihlédneme-li k faktu, že na této trati se téměř nedá předjíždět, závod bude pro Brita velmi obtížný. Kdo se naopak zlepšil, byl Webber sedlající monopost Red Bull a časem 1:46.328 vystoupal až na místo druhé.

Nepostupující: 11. K. Nakajima, 12. J. Button, 13. K.Raikkonen, 14. S. Buemi, 15. J. Trulli

Třetí část kvalifikace trvající minut deset začal výjezdem na trať vítěz části předchozí Nico Rosberg, kterého následovali i ostatní. Měřená kola měla na svém kontě pět minut před koncem třetí části pětice jezdců v čele se Sebastianem Vettelem. Za ním se na dalších místech drželi Rosberg, Webber a Barrichello, které časem 1:47,891 překonal Hamilton na McLarenu. Poté zajeli do boxů všichni piloti a přezuli pneumatiky za nové. Tato dvouminutovka byla tou rozhodující a nejdůležitější. Desítka nejlepších měla k dispozici jedno, maximálně dvě ostrá kola. S touto situací se asi nejhůře vyrovnal Rubens Barrichello na Brawnu, který naboural a věnoval tak vítězství Lewisi Hamiltonovi, jelikož tato havárie znamenala vyvěšení červených vlajek a tím předčasný konec kvalifikace. Pokud jsem hovořil o tom, že Barrichello může získat náskok na svého týmového kolegu v boji o titul, Brazilec si tuto výhodu velmi zkomplikoval. Zajel sice pátý nejlepší čas, ale penalizace za výměnu převodovky ho posune na místo desáte, jen dvě místa před Buttona. Konečné pořadí je následující:

 

GP Singapuru (Singapur)Kvalifikace
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 1 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes1:47,891
2. 15 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing+ 0,313
3. 16 Nico ROSBERG deuAT&T WilliamsF1 Team+ 0,457
4. 14 Mark WEBBER ausRed Bull Racing+ 0,831
5. 23 Rubens BARRICHELLO braBrawn GP+ 0,937
6. 7 Fernando ALONSO espING Renault F1 Team+ 1,163
7. 10 Timo GLOCK deuPanasonic Toyota Racing+ 1.289
8. 6 Nick HEIDFELD deuBMW Sauber F1+ 1,416
9. 5 Robert KUBICA polBMW Sauber F1+ 1,623
10. 2 Heikki KOVALAINEN finVodafone McLaren Mercedes+ 1,887
11. 17 Kazuki NAKAJIMA jpnAT&T WilliamsF1 Team1:47,013
12. 22 Jenson BUTTON gbrBrawn GP+ 0,128
13. 4 Kimi RÄIKKÖNEN finMarlboro Scudéria Ferrari+ 0,164
14. 12 Sebastien BUEMI cheScudéria Toro Rosso+ 0,356
15. 9 Jarno TRULLI itaPanasonic Toyota Racing+ 0,400
16. 20 Adrian SUTIL deuKingfisher Force India F1 1:48,231
17. 11 Jaime ALGUERSUARI espScudéria Toro Rosso+ 0,109
18. 3 Giancarlo FISICHELLA itaMarlboro Scudéria Ferrari+ 0,119
19. 8 Romain GROSJEAN fraING Renault F1 Team+ 0,313
20. 21 Vitantonio LIUZZI itaKingfisher Force India F1 + 0,561

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy