Ferrari režíruje Velkou cenu Francie

Massa - Räikkönen | foto: Scuderia Ferrari

FRANCIE - ZÁVOD; Kimi Räikkönen doplatil na technickou poruchu, ale Ferrari o double nepřišlo, vítězí Massa před Räikkönenem. McLaren má přepenalizováno, navíc dnes neměl rychlost. BMW se vrací na zem, Toyota na stupních vítězů.

Před startem je předpovídán déšť do třiceti minut, závod začíná na suchu. Ferrari se start podařil a oba piloti ujíždí zbytku startovního pole. Perfektně odstartovali Trulli a Kubica, kteří se dostali před Alonsa. Kubica se ve vracečce Adelaide pokouší předjet vnějškem Trulliho, ale manévr mu nevyšel a propadá se zpět za Alonsa.

Hamilton se během prvního kola posunuje až na 10. pozici těsně za týmového kolegu, do kterého lehce narazil v závěrečné šikaně. Z jednoho z vozů při kontaktu odlétla malá součástka z křídla nebo difuzoru, ale oba bez problémů pokračují. Už v první zatáčce lehce bočně kolidovali Button se Sutilem. Button o kolo později zavadil o bariéru z pneumatik a musí k mechanikům pro nové přítlačné křídlo.

Räikkönen se vzdaluje Massovi o 0,4s na kolo, oba rychle ujíždějí vláčku zkušeného brzdiče Trulliho. Hamilton v pátém kole předjíždí Kovalainena, ten neklade odpor. Oba McLareny dál brzdí Piquet, Hamilton je však hned od prvních útoků nebezpečnější než Kovalainen, ale dělá i chyby.

Trullimu se podařilo uniknout Alonsovi, ten se vzdaluje Kubicovi. Hamilton je vyšetřován závodními komisaři za zkrácení tratě v prvním kole, kde krátce po předjetí Vettela netrefil průjezd šikany a ač si možná nepomohl, zkrátil si trať. Následně dostává penalizaci v podobě průjezdu pit-lane.

Na konci 15. kola je již ustálené pořadí Räikkönen, Massa, Trulli, Alonso, Kubica, Glock, Webber, Piquet, Kovalainen, Vettel, Heidfeld, Hamilton, Nakajima, Bordais, Fisichella, Barrichello, Sutil, Rosberg, Button. K první plánované zastávce zajíždí 4. Alonso v 16. kole, na trať se vrací 12. za Heidfeldem.

Hamilton si odbývá penalizaci a je znovu 13. Button nakonec po problémech odstupuje ze závodu. Hamilton se přehnal přes Alonsa, ale musí znovu do boxů, tentokrát k plánovanému tankování. Současně tankují Trulli a Kubica a během dalších dvou kol je jasné, že i Ferrari jeden na dva pit-stopy. Räikkönen zůstává bezpečně ve vední před Massou.

Webberovi se nepodařil přejezd obrubníku na výzjezdu z poslední zatáčky a po překvapivém smyku jen se štěstím vyhýbá bariéře, ztráci však rychlost a předjíždí jej Alonso. Kovalainen tankuje současně s Piquetem. Piquetovi se nepodařilo včas vypnout omezovač rychlost a na výjezdu z pit-lane jej bez boje objíždí soupeř z McLarenu.

Ve 40. kole se Kubica přiblížil těsně za Trulliho. Räikkönen v polovině závodu výrazně zpomaluje, Massa během pěti kol ruší jeho šestisekundový náskok a předjíždí jej. Massa se vzdaluje na více než 10s, přestože se Räikkönenovi daří mírně zrychlovat. Podle záběru z kamer má poškozené výfukové potrubí.

Hamilton po dlouhém snažení předjíždí Alonsa. Druhé zastávky v boxech nepřináší změny pořadí. Patnáct kol před koncem závodů začínají na trať padat první kapky, ale nepředpokládá se výrazný déšť. Stále třetího Trulliho dohnal velmi rychle jednoucí Kovalainen a 10 kol před cílem nasazuje k útoku. Za bojující dvojicí rozvážně krouží Kubica.

Trať je již v některých úsecích mokrá, jezdci zůstávají na suchých pneumatikách. Kovalainen zaútočil na Trulliho v předposledním kole, ale Trulli mu nenechal dostatek místa a Kovalainen musel projet šikanu únikovou zónou.

Massa vítězí potřetí v sezóně, Räikkönen dokázal přivézt Ferrari double. Trulli se nedal a Toyotě vybojoval před Kovalainenem třetí místo. Za Kovalainenem přijíždí lehce zklamaný vítěz z Montrealu Kubica.

Průběžné pořadí šampionátu po GP Francie najdete zde.

GP Francie (Circuit de Nevers Magny Cours)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 2 Felipe MASSA braMarlboro Scudéria Ferrari 1070 kol
2. 1 Kimi RÄIKKÖNEN finMarlboro Scudéria Ferrari 8+ 17.984
3. 11 Jarno TRULLI itaPanasonic Toyota Racing 6+ 28.250
4. 23 Heikki KOVALAINEN finVodafone McLaren Mercedes 5+ 28.929
5. 4 Robert KUBICA polBMW Sauber F1 4+ 30.512
6. 10 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 3+ 40.304
7. 6 Nelson PIQUET JR. braING Renault F1 Team 2+ 41.033
8. 5 Fernando ALONSO espING Renault F1 Team 1+ 43.372
 
 
9. 9 David COULTHARD gbrRed Bull Racing  + 51.021
10. 22 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes  + 54.538
11. 12 Timo GLOCK deuPanasonic Toyota Racing  + 57.700
12. 15 Sebastian VETTEL deuScudéria Toro Rosso  + 58.065
13. 3 Nick HEIDFELD deuBMW Sauber F1  + 1:02.079
14. 17 Rubens BARRICHELLO braHonda Racing F1  + 1 kolo
15. 8 Kazuki NAKAJIMA jpnAT&T WilliamsF1 Team  + 1 kolo
16. 7 Nico ROSBERG deuAT&T WilliamsF1 Team  + 1 kolo
17. 14 Sebastien BOURDAIS fraScudéria Toro Rosso  + 1 kolo
18. 21 Giancarlo FISICHELLA itaKingfisher Force India F1  + 1 kolo
19. 20 Adrian SUTIL deuKingfisher Force India F1  + 1 kolo
 DNF  16 Jenson BUTTON gbrHonda Racing F1  DNF
 
 Nejrychlejší kolo:
  1 Kimi RÄIKKÖNEN Ferrari F2008
Ferrari V8
Bridgestone   1:16,630
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy