Evropa: Double stáje BMW Williams

Závod Grand Prix Evropy na 60 kol přinesl po nudnější první polovině dramatickou druhou část, ...

která gradovala směrem k závěru v dramatické rozuzlení 9. tajenky letošního seriálu. Své první letošní vítězství si připsal Ralf Schumacher, který využil horšího startu svého bratra Michaela a následně technické poruchy jasně dominujícího Kimiho Raikkonena.

Ferrari opět doplatilo na horší vlastnosti pneumatik Bridgestone ve srovnání s konkurenčními Michelin a Michael Schumacher prohrál ostrý souboj s druhým jezdcem stáje z Grove Montoyou. Barrichello hájil čest stáje z Maranella alespoň třetím místem. Výborný výkon opět předvedl Alonso, jenž udržel 4. místo před Coulthardem, jenž přišel o body vlastní chybou. Stáj McLaren Mercedes tak dnes vyšla bodově naprázdno. Také tým Toyota prohospodařil svoji nejlepší letošní kvalifikaci a odjíždí bez bodů. Pokud Vás zajímají podrobnější detaily dnešního závodu, čtěte dále.

Po včerejších problémech v kvalifikaci startoval z boxové uličky Nick Heidfeld s vozem stáje Sauber. Raketovým startem se k cíli vydal z Pole position Kimi Raikkonen a za ním startující Ralf Schumacher se po taktéž výborném startu zařadil před svého bratra Michaela. Následoval Barrichello a Montoya. Pozici si v úvodních pasážích několikrát vyměnili oba jezdci stáje Renault, ale úspěšnější byl nezvykle agresivní Trulli. Za Alonsem pak následoval Panis, Coulthard, da Matta, Button a Webber.

Za vedoucím Ralfem Schumacherem s náskokem kolem 17 vteřin jezdil druhý jezdec stáje BMW Williams Montoya. Třetí byl Barrichello a následoval Alonso, Coulthard, M. Schumacher, Webber a Button, jenž měl již ztrátu celého kola. Těsně za bodovanými pozicemi kroužili oba jezdci stáje Sauber Heidfeld a Frentzen. Za nimi pak Pizzonia a da Matta. Se štěstím dopadla chyba Alonsa v šikaně NGK-S, když se Coulthard dokázal vyhnout zadnímu kolu monopostu Renault doslova o centimetry. Přesto však Španěl své 4. místo udržel. Těsně před cílem skončil dnešní nešťastný závod pro Kanaďana Jacquese Villeneuva, který odstavil svůj vůz vedle tratě pro technické potíže.

Stáj Toyota v závodě prohospodařila doslova vše po velmi dobré kvalifikaci a nejrychlejších časech Panise ve volných trénincích. Čtyři kola před cílem odstoupil pro poruchu motoru i druhý jezdec v bíločerveném voze. Dramatický závěr však gradoval v souboji Alonsa s Coulthardem. V nájezdu do šikany NGK-S došlo k rozhodnutí, neboť Skot zaváhal s bržděním v okamžiku, kdy Alonso mírně zakličkoval před jeho monopostem a v kačírku ztratil body za alespoň 5. místo. Na body se tak posunul po vynikajícím výkonu domácí Nick Heidfeld, jenž startoval z boxů. Kromě jezdců 4 Top týmů si tak body připsali i Webber, Button a Heidfeld.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy