GP BELGIE: Maďarská nákaza se šíila dál - Mercedes ji ale nemohl oslavit, vítězný Russell byl diskvalifikován

Oscar Piastri na vítězné Maďarsko nenavázal, ovšem jen kvůli vlastní chybě | foto: McLaren

Kdo si ještě vzpomene na rok 1983, kdy se na okruh téměř této konfigurace opět vrátily vozy F1? Byla to velká sláva a také kontroverze, protože se tehdy na poslední chvíli předělávala struktura startovního roštu - pilotům se nelíbilo umístění do klesání před Eau Rouge a proto se posunul do varianty, jakou známe dnes.

Nad okruhem se kupily bělostné mraky, ale většinou dominovalo slunce, vzduch měl příjemných 20°C, trať byla podstatně teplejší (42°Cú, ovšem většina z fanoušků i zasvěcených si je dobře vědoma proměnlivosti ardenského podnebí. Na startovním roštu kromě neustále opakované penalizace Maxe Verstappena byli další dva potrestaní, ale pořadí se měnilo pouze kosmeticky - Cunoda měnil komponenty své pohonné jednotky a propadl se na samotný konec startovního roštu v důsledku nesmyslné ztráty 60 pozic, Guanyu Zhou byl za incident s Verstappenem při kvalifikaci, kdy neuvolnil Holanďanovi ideální stopu, potrestán posunem o tři pozice, což ovšem v jeho případě znamenalo, že zůstane na své pozici před svým asijským kolegou. Zajímavostí bylo řešení zadního spoileru vozů Alpine, oděných do barev filmových franšíz Deadpool a Wolwerline - byl nastaven hodně naplocho s ohledem na zdejší rychlé úseky.

Startovní pole si rozdělilo pneumatikový poker škály C4-C2 následovně: drtivá většina vsadila na středně tvrdou směs, pouze Ricciardo se rozhodl pro start na měkké a dvojice Sainz jr. a Zhou na tvrdé směsi.

Start vyšel Leclercovi a dvě kola dokázal před Hamiltonem, jenž si hned na startu poradil s Pérezem. Ve třetím kole na rovince Kemmel zdolal bez potíží Leclerca a tím by vlastně mohlo být rozhodnuto o vítězi. Jenže podobně jako v Maďarsku se opět dostaly do hry podivné charitativní hrátky. Hamilton stavěl ve dvanáctém a poté ve 27. kole. Russell zastavil pro nové tvrdé pneumatiky na začátku jedenáctého a postupně v něm zrálo rozhodnutí, že zkusí jet na jednu zastávku. Když Hamilton vyjel po druhém pitstopu na trať, dělilo oba piloty Mercedesu přes osm vteřin - do cíle chybělo 17 kol. Už ve 41. okruhu se Hamilton objevil za zádí vozu svého kolegy a z rychlosti s jakou stahoval ztrátu by bylo naprosto zřejmé, že by ho mohl na rovince Kemmel snadno předjet. Jenže to neudělal - po Maďarsku jsme tentokrát byli ušetřeni konverzace přes týmovou komunikaci. Nakonec mohl všechno ještě zkomplikovat čerstvý vítěz Piastri, jenž rovněž v posledních pěti kolech zavelel k útoku, ale nakonec se do zóny DRS dostal až v posledním kole, a to už nebyla šance na jakýkoli atak. 

Piastri mohl hořce litovat vlastní chyby - první zastávka ve 12. kole ho dokonce posunula před Hamiltona, jenže vše si zkazil při té druhé ve 31. kole - nedobrzdil do boxového stání, najel do mechanika se zvedákem a onen půlmetr od vyznačeného místa znamenal, že mechanici museli reagovat a zastávka se natáhla na 4,4 vteřiny. Přesně tohle byl čas, který Oscarovi v závěru závodu tak citelně chyběl.

Čekalo se, jak si povede Norris a Verstappen. Lando měl podle předpokladů být tím, kdo si konkurenci namaže na chleba bez ohledu na nepovedenou kvalifikaci, ale jakoby ztratil elán. Verstappen se po startu z jedenácté pozice dostal na osmou, stavěl v 11. kole a marně se pokoušel zdolat Russella. Proto zastavil podruhé (28.), ve 30. kole mu v zatáčce Pouhon nekladl zásadní rozdil Pérez a Max se pokoušel aspoň dostihnout Leclerca. Deset kol před cílem se dostal do DRS zóny, ale na zádech měl nalepeného Norrise. Lando se zastávkami vyčkával - první byla v 16. kole, druhá až ve třicátém. Už kolo nato ale předstihl Péreze a přidal se do zmíněného tria. Stejně jako Verstappen ovšem neuspěl, navíc i on měl svůj malý vroubek, protože ve 23. kole nezvládl výjezd z Bus stop a musel volit nouzovou stopu.

Sainz jr. a Pérez byli tak trochu stranou dění, ale v jejich případě šlo o poslední důležitý duel, v němž se měnilo pořadí - Sainz jr. vsadil na dlouhý první stint, stavěl až ve 20. kole, poté setrval na trati jen osm okruhů a zajel do boxů podruhé. Spadl na osmé místo, ale pozvolna stahoval ztrátu na Checa, jehož také ve 39. kole bez problému před úsekem Les Combes zdolal. Mohl být i mírně rozladěný, protože v prvním kole právě v Les Combes Russell nezvládl zatáčku, zkrátil si šikanu a vyjel na trať těsně před Španělovu příď, takže Carlos musel mírně zpomalit a ztratil něco času. Další ztrátu si připsal v 15. kole, kdy po smyku prověřil štěrk v zatáčce Stavelot. Sergio, jak už bylo řečeno, zkoušel v úvodním kole před La Source a poté v nájezdu na Eau Rouge udržet Hamiltona, ale jízdu kolo na kolo prohrál. Po druhé zastávce si stěžoval, že pneumatiky na rovinkách vůbec nefungují. Protože v závěru Sainze jr. dostihnout nemohl a před dalšími piloty měl solidní náskok, zastavil ještě ve 43. kole a nasadil nejměkčí směs, aby vydoloval bod útěchy za nejrychlejší kolo.

Ve stínu událostí na čele se ztratilo dění kolem desátého místa. Byl tu agilní Bottas, jenž dlouho obhajoval tolik vzývanou desátou pozici, Albon (také on v prvním kole projel Les Combes mimo trať), snažil se Ricciardo a Stroll, ale oba nakonec museli ustoupit dvojici Alonso a Ocon, kteří plně využili dobré strategie a dokázali se dostat v klíčových pasážích před své soupeře - Ocon ve 41. kole udělal nejdůležitější krok k dalšímu bodu. Naopak naprosto tragicky dopadl závod pro Haasy; ty se stávaly snadnou "potravou" soupeřů. Dlouhá trať měla jedinou "oběť", Zhou už ve třetím kole masivně zpomalil, ale nakonec se po dohodě s boxy doploužil do depa - je ovšem otázkou, zda si s ohledem na některé předchozí podobné záležitosti nekoleduje o penalizaci do prvního závodu po prázdninách.

Po dojetí Russell vyváděl zcela neadekvátně, ovšem v souladu s humorným přístupem, který diváci na celém světě mohli vidět, zatímco Hamilton z chování po dojetí a interview s Güntherem Steinerem po dojetí do cíle dal jasně najevo, jak se k celé situaci staví. Máme tedy za sebou další událost, která přes ubezpečování pilotů Mercedesu je spíše ostudou než oslavou F1. Čeká nás téměř měsíční přestávka a budeme doufat, že v ní nepřijdou další inovativní nápady uvnitř některých týmů.

Jak bylo uvedeno, po povinném převážení po závodě měl být Russellův monopost 1,5 kg pod minimální hmotností. Bylo potvrzeno porušení článku 4.1 technických předpisů a v souladu s tímto vývojem byl George Russell z Grand Prix Belgie diskvalifikován. Více informací najdete v článku, jehož odkaz je výše.

GP Belgie (Circuit of Spa Francorchamps)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
 DQ  63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  diskvalifikován
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 251:19.57,566
2. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 18+ 0,647
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 15+ 8,023
4. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 12+ 8,700
5. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 10+ 9,324
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 19,269
7. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 7+ 42,669
8. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team 4+ 49,437
9. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 2+ 52,026
10. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T 1+ 54,400
 
 
11. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team  + 1:02,485
12. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1:03,125
13. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  + 1:03,839
14. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 1:06,105
15. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 1:10,112
16. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T  + 1:16,211
17. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 1:25,531
18. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1:28,307
19. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  odstoupil
 
 Nejrychlejší kolo:
  11 Sergio PÉREZ Red Bull RB20
Red Bull RBPTH002
Pirelli   1:44,701
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 70 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy