Vettel o časech Mercedesu, špatných pneumatikách a problémech Red Bullu

red bull rb9

red bull rb9 | foto: Red Bull Racing

Sebastian Vettel se v rozhovoru pro oficiální web Formule 1 ohlíží za předsezónními testy a připouští problémy Red Bullu, který nestihl projít celý svůj testovací program. Stěžuje si i na pneumatiky Pirelli, které podle něj nebyly dostatečně dobré.

Sebastiane, jaké závěry můžeme učinit po období zimního testování?
Sebastian Vettel: No, myslím, že jsme všichni byli limitování tím, co dokážou pneumatiky. Bylo to extrémně složité učit se ze změn v nastavení a nalézt s autem směr, protože pneumatiky jednoduše nebyly dostatečně dobré.

Viděli jsme, jak Mercedes předvádí neuvěřitelné časy. Co z toho vyvozuješ?
SV: Všichni jsme ty časy na kolo, ale v této fázi není moc jasné, kolik toho který druh pneumatik poskytuje, a co se týče množství paliva, tak je podle mě jisté, že vám pomáhá, když ho máte v autě méně!

Ale abych byl upřímný, musíme hledět na sebe. Nezvládli jsme projít všechny položky, které jsme chtěli, a poslední dva dny nebyly tak dobré, jak jsme čekali. Zbývá však před začátkem sezóny ještě trochu času.

Znamená to, že máte o RB9 pochybnosti?
SV: Je extrémně těžké určit přesnou oblast, s níž nejsme spokojeni, protože pneumatiky nebyly dostatečně konzistentní. Musíme se teď před Melbourne dobře podívat na data, abychom lépe porozuměli tomu, co se dá očekávat v Austrálii a v první několika závodech sezóny. Podle mého názoru na časech na kolo během celého zimního testování nezáleželo.

Jsi mužem, kterého chtějí v Melbourne všichni porazit. Co to pro tebe znamená?
SV: Ha, řekl bych, že jsme nikdy neměli zimu, která by měla menší výpovědní hodnotu než tato: pneumatiky vydržely více či méně v závislosti na tom, kolik teploty jste dokázali vytvořit. Takže si myslím, že je pro nás nemožné číst rychlost vozů a vyzdvihovat nějaké favority.

vettel barcelona
Sebastian Vettel otevřeně zkritizoval pneumatiky, na rozdíl od oficiálního nedělního nicneříkajícího prohlášení přiznal i problémy (foto: Red Bull Racing)

V které oblasti byste se rádi více zlepšili?
SV: Moc bych si přál více pracovat s nastavením, ale nemyslím si, že to platí jen pro mě. Všichni se v této oblasti trápili. Vzhledem k tomu nemůžeme být spokojeni s momentálním stavem věcí - ale jak jste řekli, před Melbourne stále zbývá  čas na provedení podstatných změn.

Stále zbývá jeden týden před tím, než všichni odletí do Austrálie. Co před ní patří na tvém seznamu mezi priority?
SV: Ihned na simulátor! (smích) Pokračovat, kde jsme opustili podnik v neděli. Pak si sedneme a budeme filtrovat a interpretovat všechna data, která jsme během testování nasbírali, abychom viděli, co z nich můžeme vyčíst.

A než nakonec zamířím do Melbourne, tak si konečně dopřeju několik klidných dnů, než sezóna naplno vypukne.

Diskuze:

Počet příspěvků: 19 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu