Sezona 2004 a McLaren Mercedes

Räikkönen - Coulthard

Räikkönen - Coulthard | foto: Michelin / DPPI

Místo boje o titul pád do šedi průměru. Až v závěru sezony se stáj z Wokingu vrátila na tradiční pozice.

Anabáze s nevydařeným MP4-18 z předcházejícího roku umožnila týmu testovat výrazně přepracovaný vůz MP4-19 před startem sezony 2004 nejdříve ze všech 10 týmů startovního pole. McLaren Mercedes hýřil uměle potlačovaným sebevědomím. Časy z testů v Barceloně byly velmi slibné a Kimi Raikkonen, vicemistr světa 2003, chválil nový monopost. „19ka se zdá velmi dobrá a bude pro Melbourne připravena. Když jsme chtěli zajet rychlé kolo, podařilo se. Vůz je konzistentní a můžete jet pořád ostře.“

Skutečnost však byla jiná, na jiných okruzích se MP4-19 nechoval tak dobře, navíc se přidaly technické potíže. Vše vyústilo v Austrálii. 10. a 12. místo na startu bylo nemilým překvapením, ale brzký defekt motoru u Fina a jediný bod Skota, potvrdily opak očekávání. Stáj Rona Dennise si odbyla vůbec nejhorší úvod sezony ve své historii. Po 7 závodech měl McLaren pouze 5 mistrovských bodů! Začalo se hovořit o odvolání jak Dennise, tak šéfa sportovního oddělení Mercedesu Hauga. „Máme problémy s celým balíkem. Chtěli jsme udělat obrovský krok ve vývoji a bohužel byl až příliš velký,“ přiznal tehdy Haug.

Gentleman Formule 1 David Coulthard odjezdil další málo vydařenou sezonu. Nejenže si nepřipsal žádné vítězství, ale jen stěží se hledá rok, kdy Skot nevystoupil ani na stupně vítězů. Sice na mladšího týmového kolegu Raikkonena neztrácel mnoho, ale ve chvíli, kdy mohl vůz opět bojovat o přední místa, byly jeho výsledky v cíli o třídu horší. „Dělám vše proto, abych příští rok znovu závodil,“ říkal jezdec a odmítal roli testovacího jezdce. David po devíti letech musel tým z Wokingu opustit a uvolnit místo Juan Pablo Montoyovi. Měl údajně dohodu s Jaguarem a smlouvu těsně před podpisem, ale Ford svůj tým prodal a nový vlastník o služby zkušeného jezdce na sestupu již nestál. 4. místo v Německu bylo vrcholem sezony 2004 a do jednání o dalším angažmá mu vysoké karty nedalo.


Statistické údaje:
Celkové umístění: 5.
Starty: 18
Body: 69
Vítězství: 1
Pódium: 4
Pole Position: 1
Nejrychlejší kolo: 2
Odstoupení: 12


Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu