Williams: Pohonné jednotky Mercedesu nebyly dražší než řešení Renaultu či Ferrari

Motory

Motory | foto: Mercedes AMG F1 Team

Claire Williamsová si pochvaluje přechod od Renaultu na pohonné jednotky Mercedesu. Kromě nejvyšší výkonnosti navíc nešlo ani o dražší řešení.

Nové pohonné jednotky Mercedesu přispěly k obrovskému pokroku, který ve srovnání s loňskou sezónou Williams zažívá. "Při zpětném pohledu šlo o to nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli učinit. Dospěli jsme k němu velmi brzy v loňském roce," vzpomíná Williamsová.

"Kolem nás zas tolik motorů není a my jsme chtěli ten nejlepší, takže jsme museli jednat rychle a naše vyšší vedení muselo rychle provést due diligence a inženýři museli určit, který motor je nejlepší - nejlépe z toho vyšel Mercedes. Jsou fantastickým partnerem," popisuje šéfka stáje z Grove.

Jenže za výkonnost se obvykle hodně platí - nešlo o dražší řešení, než byli schopni poskytnout ostatní výrobci: Renault nebo Ferrari? "Ne, nešlo," popírá Williamsová, která partnerství s Mercedesem popisuje jako velmi "blízké a transparentní." Rozhodně podle ní není Williams testovacím týmem.

Jaké výsledky by jí letos potěšily? "Z pohledu výsledku bychom chtěli samozřejmě končit s oběma vozy v kvalifikaci v nejlepší desítce a v každém závodě získávat slušný počet bodů. Pokud bychom znovu mohli v závodě vyhrát, to by byla magie, i tak jde ale o velký pokrok ve srovnání s tím, kde jsme byli loni. Máme velké ambice dostat se tam, kde jsme byli. V roce 2014 by to znamenalo bojovat s Mercedesem. Máme výborné auto a skvělé dva piloty."

williams
Felipe Massa s Williamsem FW36 poháněným Mercedesem v Bahrajnu (foto: Williams F1 Team)

K vítězstvím má Williams zatím daleko, ale po výkonech v předsezónních testech jej někteří považovali za černého koně sezóny s tím, že by mohl být na špici. Co se najednou pokazilo? "Nemyslím si, že by se něco pokazilo. Akorát se o Williamsu hodně hovořilo - kde bychom mohli být a o kolik bychom před Melbourne mohli být napřed."

"Jako tým jsme interně věděli, jak na tom jsme. Takže jsme neočekávali, že budeme vyhrávat závody. A do sezóny nikdy nevstupujeme s tím, že ji vyhrajeme," dodává šéfka šestého nejlepšího týmu letošní revoluční sezóny F1.

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu