Kaltenbornová: Musíme snížit výdaje a uzdravit sport

Kaltenbornová, Moniša

Kaltenbornová, Moniša | foto: Sauber Motorsport AG

Moniša Kaltenbornová hovoří o tom, že je potřeba Formuli 1 uzdravit a dát menším týmům šanci bojovat - podle ní je jedinou možností omezení výdajů.

Velké týmy disponují rozpočty, o kterých si zbytek startovního pole může jen nechat zdát. Stáje se finančně trápí, najímají platící piloty a někteří řeší svou budoucnost, místo aby se soustředili na závodění. "Ten systém je naprosto špatný," uvedla nyní šéfka Sauberu, Moniša Kaltenbornová.

"Pro mě to začíná tím, o čem ten systém a sport je - je to o různých týmech, ne velkých týmech a velkých rozpočtech. Nemáme vyrovnané startovní pole a tam to začíná. Nechtěli bychom, aby to bylo ve všem vyrovnané, to vůbec. Je to soutěž a ten nejlepší vítězí. Ale ten nejlepší je jednoduše určen finančími zdroji a to není správně, protože to nemá být o penězích, ale o sportu," popisuje Kaltenbornová pro Autosport.

"Pokud omezíte finanční stránku, stále budete mít týmy s lepšími inženýry, kteří postaví lepší auto a nejlepší pilot získá nejlepší výsledky, ale alespoň to ostatní týmy postaví do pozice, kdy budou moci bojovat a učinit to zajímavějším. Tam leží problém. Velké týmy si mohou dovolit věci nehledě na to, jestli jsou dobří či špatní a získají víc než ostatní. To není správné," domnívá se.

Kaltenbornová je tedy fanouškem rozpočtového stropu, který hodlá zavést FIA od roku 2015. "Musíme zredukovat výdaje. Příjmy jsou už teď na nesmírně vysoké úrovni a brzy dospějeme k bodu, kdy už se nebudou moci zvyšovat. Musíme snížit výdaje, uzdravit sport a vybudovat mu pozici v zemích, kde jsme již po dvou nebo třech letech, neměli žádné fanoušky. Pro mě jsou rozpočtové stropy nejdůležitější."

Dodala, že to není jen o stanovení čísel, ale také o dohlížení na to, jak jsou dodržována.

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu