Pirelli stále nemá smlouvu na příští rok, hrozí odchodem z F1

Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Pirelli varovalo týmy, že se po sezóně stáhne z Formule 1, pokud brzy nedostane odpověď na to, zda s nimi chtějí obnovit smlouvu na rok 2014 a dále.

Jednání o novém kontraktu platném od rukou 2014 dále v posledních týdnech zamrzla na mrtvém bodě, podle Pirelli však čas běží, protože musí brzy otestovat a vyrobit pneumatik, aby vyhovovaly novým pravidlům.

Podle sportovního ředitele Pirelli Paula Hemberyho je situace velmi vážná, a pokud nebude brzy vyřešena, nebude možné pneumatiky včas připravit.

"Prvního záři se očividně očekává, že týmům sdělíme to, co o pneumatikách pro příští sezónu potřebují vědět, ale už jsme za polovinou května. Dokážete si představit, jak je to směšné, když stále nemáme smlouvu. Možná tady nebudeme," uvádí Hembery.

Bernie Ecclestone sice souhlasí s tím, aby Pirelli zůstalo, mlčí však FIA, která zvažovala možnost vypsání výběrového řízení na dodavatele pneumatik pro příští rok. Podle Hemberyho však již bylo určeno interně datum, do kterého musí znát odpověď.

sauber
Super-měkká směs na Sauberu C32 v Monaku (foto: Pirelli)

"Vždy jsem tvrdil, že interní termíny nikdy nebudeme oznamovat, čas je však již evidentně pokročilý. Situace se stává velmi vážnou, protože změny příští rok budou velké. Sport musí učinit rychlé rozhodnutí, protože krom určení pevných zdrojů pro F1 to zahrnuje i technickou práci.

Není to jen o tom, zda třeba nasadit tvrdší směs na letošní pneumatiky. Změny jsou tak obrovské, že budeme muset pneumatiku kompletně znovu vyvinout. To zabere čas, takže čím déle to potrvá, tím více to bude nerealizovatelné. Nadchází chvíle, kdy nám již na tu práci nezůstane žádný čas," varuje Hembery.

Diskuze:

Počet příspěvků: 19 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu