McLaren o přenastavitelných zadních křídlech v roce 2011

gp monaka

gp monaka | foto: McLaren

Jednou z novinek příští sezóny budou zadní křídla, jejichž úhel si budou moci piloti měnit tlačítkem na volantu. Šéf vývoje McLarenu Paddy Lowe prozradil některé další podrobnosti, týkající se jejich používání.

Paddy Lowe dnes telefonicky potvrdil nasazení těchto systémů v sezóně 2011 potvrdil - stejně jako informaci o zákazu F-kanálů.

Přenastavitelnými zadními křídly by měly být v sezóně 2011 vybaveny všechny monoposty, piloti je však budou moci využívat pouze pro předjetí vozu před sebou. Dle libosti si s nimi budou moci hrát pouze během kvalifikace.

V závodě jej jezdci navíc nebudou moci využít během první dvou kol. Po nich budou moci systém aktivovat navíc pouze tehdy, nebudou-li na soupeřovo auto ztrácet více než vteřinu.

Nastavení bude fungovat pomocí změny úhlu profilu na zadním křídle, což ovlivní generovaný přítlak i aerodynamický odpor. Piloti tak při zachování přítlaku v zatáčkách budou moci dosáhnout vyšší maximální rychlosti (až o 15 km/hod) na rovinkách a zvýšit svou šanci na předjetí.

zadni_kridlo_mp4-25
Zadní křídlo McLarenu MP4-25 v Kanadě

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu