Nejrychlejší kola závodu aneb drobná satisfakce pro Webbera

Webber, Mark

Webber, Mark | foto: Red Bull Racing

Poslední muž, jenž zavítal pětkrát do boxů, a velký smolař dnešního závodu, Mark Webber, může mít alespoň drobný důvod k radosti - dokázal zajet nejrychlejší kolo ze všech pilotů.

Těsně překonal vítěze Velké ceny Japonska a zároveň svého týmového kolegu na druhém Red Bullu Sebastiana Vettela - o 3 tisíciny vteřiny. Dokázal tak, že mu rychlost nechybí a nebýt technických problémů s vozem, mohl výrazněji promluvit do pořadí na čele výsledkové listiny.

Ferrari, přestože poměrně brzy zastavili vývoj F60, rozhodně nepatří do šrotu díky Kimimu Räikkönenovi, který byl po obou Red Bullech třetí nejrychlejší - ztrácel však již výrazněji, přes 4 desetiny sekundy. O něco pomalejší byl Jarno Trulli s Jensonem Buttonem. Až šestý z tohoto pohledu je dnes bronzový Lewis Hamilton, který na Räikkönena v nejrychlejším kole ztratil přes čtvrt vteřiny.

Pro zajímavost jsem tabulku doplnil o poslední sloupec, jenž vypovídá něco o konzistentní rychlosti pilotů. Je v něm uveden počet kol, která piloti zajeli v rozmezí svého nejrychlejšího kola + 1% z času tohoto kola.

Z tohoto pohledu trochu bledne Webberův výkon, který jezdil jinak po celý závod poměrně pomalu, na rozdíl od svého kolegy Vettela, jenž zajel 24 kol téměř stejně rychle (max. o 1% pomaleji) jako ve svém rekordním 43. kole.

Nejstabilnější výkony dnes podali Rubens Barrichello, Nick Heidfeld a Kazuki Nakajima - tady se mi chce ironicky dodat "stabilně pomalu" v případě posledního jmenovaného. Pochvalu zaslouží i Jarno Trulli s Lewisem Hamiltonem, kteří byli rychlí po celý závod, a jejich nejrychlejší časy nebyly nějakými náhodnými záblesky z čistého nebe.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu