Honda plánuje využít další žetony ještě před Maďarskem, má to ale podmínku

Hondě se v oblasti motorů skýtá úleva | foto: McLaren

McLaren se už dostal na hranici pěti použitých motorů, ale existuje poměrně reálná naděje, že nebude nejhůř. Vše má v rukou Světová rada motorsportu FIA, která může posvětit závěry Strategické skupiny. Honda navíc plánuje další využití žetonů a zvýšení výkonu již před Maďarskem, pokud vše klapne.

S ohledem na fakt, že Honda je v poli dodavatelů motorů nováčkem, mohla by mít možnost využít jednoho agregátu navíc (informace zde). Výjimka ještě čeká na požehnání Světové rady FIA, která zasedá tento týden v Mexiku. Základem bylo jednání Strategické skupiny, která 1. července navrhla úlevy pro nové výrobce motorů. Původně pro ně měla platit stejná pravidla.

U Hondy se nyní rozbíhá dramatická matematika. Alonso i Button už mají využito ve většině případů pět součástí pohonné jednotky (viz tabulka níže), Button je v případě TC a MGU-H dokonce nad limitem. Z toho vyplývá, že zpětně přijaté pravidlo o bonusu jedné pohonné jednotky by pro McLaren znamenalo určitou úlevu.

Očekávání pro Maďarsko
Pokud Mexiku vyjde Světová rada FIA japonskému výrobci motorů vstříc, chtějí u McLarenu použít nové motory už na Hungaroringu. V opačném případě se další nasazení odloží až do Spa, protože dle názoru týmu tam nebudou mít případné penalizace takový dopad jako na maďarské trati. 

Honda rovněž hodlá modifikovat ICE z důvodu dosažení vyššího výkonu, za což vydá další 3 žetony. První dva Japonci využili v Kanadě, takto by Hondě do konce sezóny zbyly 4 poslední žetony - dva z celkových devíti využila už před Kanadou.

Přitom stále není zcela jasné, jak hodlá FIA obecně revidovat žetonový systém. Strategická skupina F1 se rozhodla pomoci Hondě a Renaultu, aby mohli stáhnout náskok stájí Mercedes a Ferrari, ovšem odborníci jsou v této oblasti skeptičtí, kladou si otázku, zda zvýšení výkonu vyřeší vyšší počet žetonů.

"Problém není až tak počet jako jejich využití," podotýká šéf Motorsport Renault Rob White. Jeho kolega Andy Cowell od Mercedesu dodává: "S 25 žetony, které budou k dispozici v zimě, můžete přestavět celý motor."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy