Ferrari F10 - vývoj vozu od Barcelony po Istanbul

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Po včerejším článku, kdy jsme si představili změny, k nimž došlo na monopostu Ferrari F10 v Číně, se dnes posuneme k dalším třem závodům. S čím novým přicestovala Scuderia do Barcelony, Monaka a do Turecka?

Změny v Barceloně


1. Kompletní systém F-kanálu, nasazen i během závodu
2. Přepracovaná zadní část vozu
3. Nová specifikace motoru
4. Přesun uchycení zpětných zrcátek z bočnicových panelů na kokpit
5. Štěrbina v zadním křídle (vyústění F-kanálu)

Mnoho týmu učinilo během prvního evropského závodu větší úpravy na svých monopostech. Ferrari si však pospíšilo a více novinek představilo již v Číně.  Do Španělska přivezl vylepšenou verzi svého systému pro oddělování proudů vzduchu na zadním křídle a poprvé s ním i závodil, také přepracovanou zadní část a nový motor, který měl vyřešené problémy s pneumatickým systémem zdvihu ventilů a únikem vzduchu. Zajímavé je, že problém se neobjevil u Toro Rosso, které volilo konzervativnější přístup při využívání agregátů. Změnu inženýři v Maranellu ovšem nevyužili pouze k odstranění problému, ale i ke zvýšení výkonu (údajně až o 12 koní).


Úzká štěrbina v zadním křídle, kterou proudí vzduch z F-kanálu při jeho aktivaci

Úpravy na zádi monopostu


Byla kompletně přepracována horní část vozu, boční otvory v zadní části krytu motoru se přesunuly k podlaze, změnila velikost zadního centrálního otvoru a také kapotáž v oblasti převodovky. Změny si vyžádalo vedení vzduchu uvnitř vozu kvůli nasazení F-kanálu. Došlo tak k celkovému zúžení horní strany auta a snížení aerodynamického odporu.

Změny v Monaku

1. Přední křídlo
2. Znovu se objevilo žebrování v bočnicích
3. Nový spoiler na konci žraločí ploutve
4. Zadní část ve starší (čínské) konfiguraci
5. F-kanál nepoužit

Ferrari přivezlo nové věci i do Monaka, kde na náročném městském okruhu podávalo velmi dobré výkony. F-kanál tentokrát nechali v továrně, jeho nasazení v klikatém Monaku nemá velký smysl, proto se tým vrátil ke starší konfiguraci zadní části vozu.

Přední křídlo


V Monaku týmy obvykle přidávají další klapky kvůli vyšším požadavkům na přítlak, Ferrari však zmenšilo jejich vnitřní část zřejmě proto, aby více vzduchu proudilo dozadu k difuzoru.

Zadní křídlo


Ferrari přivezlo žraločí ploutev bez F-kanálu, ovšem s drobným spoilerem na jejím zakončení před zadním křídlem kvůli zvýšení přítlaku. Zadní část je podobná tomu, s čím jezdila Scuderia v Číně.

Změny v Turecku

1. Návrat k přednímu křídlu z Barcelony
2. Návrat F-kanálu, nově ovládán kolenem místo zápěstí (podobně jako u McLarenu)
3. Staronová (barcelonská) zadní část vozu
4. Zrušení spoileru na konci žraločí ploutve
5. Úpravy difuzoru

Na voze F10 se objevili další úpravy před velkou obměnou, která má nastat ve Valencii.
Po úpravách mezipatra difuzoru v Číně Ferrari tentokrát přepracoval spodní centrální část. Kvůli jejímu prodloužení se změnil i otvor ve tvaru V pro startér motoru  - změnil se v obyčejný kruhový průřez.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy