F-kanál Ferrari: Jak funguje a kdy představí jeho finální verzi

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Po ne příliš vydařené kvalifikaci na Velkou cenu Španělska se zdá, že Ferrari ztrácí nejen na Red Bull, ale mírně také na McLaren. Nepomohla ani prvotní verze F-kanálu, ve Scuderii proto připravili agresívní plán vývoje svého monopostu F10. Podle Alonsa není v boji o titul nic ztraceno.

"Máme velmi agresívní plán vývoje vozu, který nám zajistí nemalé zisky a slušné vylepšení v příštích závodech, takže jsme velmi optimističtí," prohlásil španělský pilot ve službách Ferrari. Zvlášť po včerejších trénincích v Monaku - v obou byl nejrychlejší.

Ferrari ovšem nenasadilo v Monaku F-kanál: kvůli absenci delších rovinek jsou jeho přínosy minimální. Navíc verze, jíž narychlo nasadil v Barceloně a snažila se kopírovat aktivní verzi McLarenu, nebyla ještě finální.

Jak funguje F-kanál Ferrari
Piloti Ferrari řídí levou rukou proudění vzduchu F-kanálem na zadní křídlo, kde dochází na rovinkách k oddělení vzdušných proudů, díky čemuž klesá aerodynamický odpor a vůz dosahuje vyšších maximálních rychlostí. Proč rukou? Systém Ferrari byl totiž navržen až po homologaci monokoku, museli v jeho instalaci učinit jisté kompromisy.


Piloti Ferrari ovlivňují proudění vzduchu levou rukou (nákres: Craig Scarborough)

Vzduch do něj vstupuje předními otvory ve žraločí ploutvi nad motorem, nikoli drobným periskopem před kokpitem, který používá McLaren. Vzduch poté proudí zhora do kokpitu, kde vychází poblíž levé ruky pilota (viz obrázek). Když jej zakryje svou rukavicí, která byla pro tyto účely upravena, vzduch neproudí dolů do kokpitu, nýbrž na zadní křídlo, kde na rovinkách dochází k odtržení vzdušných proudů (tzv. stalling).

Podle některých spekulací se navíc zdá, že Ferrari má F-kanál rozdělený a využívá stallingu i v oblasti difuzoru. Takové vedení vzduchu mi již přijde ale trochu krkolomné, navíc snižování velmi malého odporu, který je generován v oblasti difuzoru, je mnohem méně efektivní.


Ferrari F60 s prvotní verzi F-kanálu minulý víkend v Barceloně

Finální verze? Až v Turecku
Inženýři si dobře uvědomují jeho význam pro další závody a usilovně pracují na jeho odladění. V Turecku by měli představit jeho finální podobu. Scuderia přiznala, že v Barceloně byl jejich F-kanál stále v experimentální fázi a že jeho sofistikovanější verzi představí až na konci května.

Dle Chrise Dyera již vyřešili svůj problém s motory a nyní se zaměří na zvyšování výkonnosti svého monopostu. Čekají Ferrari opět zlaté časy?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy