Rozhovor se strojním návrhářem Mercedesu: Rychlý vývoj v oblasti zavěšení

Mercedes F1 W04 | foto: Daimler AG

Mercedes na svých webových stránkách přišel se zajímavým rozhovorem s Huguesem Bretonnierem, který je strojním návrhářem Mercedesu, přečte si jej.

Předtím, než jsem začal pracovat v F1, tak jsem studoval...
Hugues Bretonnier: Strojírenství ve Francii (Ecole Centrale de Lyon) a v Anglii (Cranfield University) - vždy jsem byl fascinován pohybem a to jak malými mechanismy tak i velkými - jako jsou auta nebo letadla.

Před nástupem k Mercedesu jsem pracoval pro...
HB: Měl jsem hodně štěstí a k týmu jsem se připojil hned po škole, takže křivka učení byla poměrně prudká hned od začátku.

Mojí každodenní prací je...
HB: Jako součást skupiny strojního designu se hlavně zaměřuji na systémy zavěšení. Asi je těžké si v televizi uvědomit rozdíly mezi auty v této oblasti, ale je toho zde hodně! Musíte brát v potaz nezbytné spojení mezi pneumatikami, které poskytují přilnavost, a šasi, které se musí poprat s aerodynamickými silami a silami setrvačnosti. 

Architektura systému zavěšení se skrývá uvnitř šasi a je klíčovou oblastí vývoje, na kterém pracuji. Moje role vedoucího designéra předního zavěšení obnáší vytyčení geometrie zavěšení a sledování detailů všech komponentů. Výsledkem je, že úzce spolupracuji s mnoha odděleními, abychom dosáhli těch nejlepších výsledků a našich výkonnostních cílů. U dalších částí se během vývoje a testování musí zkontrolovat jejich chování a pevnost.


Hugues Bretonnier (foto: Mercedes AMG F1 Team)

To, co mám na práci ve Formuli 1 rád, je...
HB: Je to velmi specifický průmysl, kde se vše děje hodně rychle. Přetvoření nápadu v set dílů vezme několik týdnů, zatímco v normálních byznysech by to trvalo měsíce nebo dokonce roky. Pro inženýra je to určitě atraktivní. Je hezké být součástí úspěšného projektu, ve kterém víte, že jste přispěl ke zrychlení auta. Je ještě lepší, když je usílí odměněno vítězstvím v závodě, které spojí lidi a oni tak mohou sdílet hezké momenty.

Nejlepší na práci pro Mercedes je...
HB: Když jste součástí rodiny Mercedes-Benz, je zde přirozeně velká dynamika na to, být konkurenceschopným a tento soubor vzrušujících ambicí směřuje k vítězstvím v závodech a nakonec i šampionátech. Kvalita lidí a jejich vysoké standardy také přispívají k tomu, že toto místo je pro práci atraktivní a je pro vás výzvou.

Největší výzvou na mé práci je...
HB: V kostce je to tlačení na zlepšení hranic celého balíku, snížení váhy nebo zvýšení výkonu a současné zajištění, že vše bude sedět a už napoprvé dobře fungovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy