Piloti s přibývajícím věkem rozhodně nejsou pomalejší, myslí si Alonso

Fernando Alonso se řadí k závodním veteránům | foto: McLaren

Na téma pilot - věk plus další okolnosti se už napsalo mnoho. Například Niki Lauda tvrdil, že s každým potomkem je jezdec na okruhu o desetinu pomalejší. A jak to je s každým dalším rokem? Jsou muži v kokpitech pomalejší, opatrnější, méně agresivní?

Jeden z veteránů Formule 1, Španěl Fernando Alonso, letos uzavře svou jubilejní 15 sezónu. Během let vystoupal od Minardi přes Renault a epizodní rok u McLarenu až do Scuderie Ferrari, od níž se opět vrátil do týmu z Wokingu. Dvojnásobný mistr světa byl ještě třikrát vicemistrem a jednou si připsal bronzovou příčku v šampionátu.

Řadí se mezi nejmladší šampiony F1, když v roce 2005 získal první titul, bylo mu pouhých 24 let 1 měsíc a 27 dní. V tomto směru pořád drží třetí příčku za Vettelem a Hamiltonem. Podle jeho názoru piloti s postupujícím čase neztrácejí své schopnosti a dovednosti; jejich kariéra obvykle končí z důvodu rostoucí únavy a přetrvávající pozornosti.

Alonso je třetím nejmladším mistrem světa | foto: Renault ČR

"Pokud jednoho dne skončím, tak to určitě nebude kvůli tomu, protože bych si myslel, že jsem pomalejší, nýbrž kvůli únavě. Z cestování, zájmu médií, z vystavovaní svého života po dobu dvaceti let. Dvacet let jste v novinách, dvacet let v televizi - možná to bude důvod proč skončit, protože skutečný život se nachází na druhé straně tohoto pole. Takže nepřestanete kvůli tomu, že jste pomalejší o tři nebo čtyři desetiny, případně o půl vteřiny zaostáváte za svým výkonem před dvaceti lety," vysvětluje Alonso.

Podle pětatřicetiletého rodáka z Ovidea není ono "pokušení žít normální život" jenom otázkou dlouhého působení v motorsportu - může nastat i v době, kdy se těšíte mimořádnému úspěchu.

"Viděli jsme to u Michaela Schumachera, když mu bylo sedmatřicet. Poprvé odešel jako vítěz, bojoval se mnou do posledního závodu ročníku 2006 o mistrovský titul, pak se rozhodl opustit závody. Když začnete v devatenácti nebo dvaceti a skončíte v 37 letech, pořád je to sedmnáct let, které jste plně věnovali sportu. Není jediný den, kdybyste u snídaně přemýšleli o tom, co jíte. Není jediný den, kdy byste při nějaké činnosti nemysleli na to, že se nechcete zranit, protože se příští týden jede závod. Takhle se plně podřizujete sportu," dodává Alonso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy