Proč Brawn odmítl nabídku na vytváření pravidel F1?

Brawn v dobách Mercedesu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Ross Brawn je postavou, která má v historii F1 své nezastupitelné místo. Muž, který jenom namátkou prošel týmy F.O.R.C.E. Haas, Benetton, Ferrari či Mercedes a vlastnil stáj Brawn GP, se mohl do dění v F1 zapojit i jinak.

Jak tento jedenašedesátiletý Brit tvrdí ve své chystané knize Total Competition: Lessons in Strategy from Formula 1, která už za dva týdny poputuje na pulty knihkupectví, opustil na konci sezóny Mercedes kvůli nedostatku důvěry v hierarchii týmu (článek zde). Byl také často zmiňován v zákulisí F1 jako možný nástupce Bernie Ecclestonea, ale z jeho strany nebyl zájem. Ale to nebyla jediná eventualita.

"Byl jsem vyzván, abych se zapojil opět do dění ve Formuli 1 a pomohl uspořádat nové předpisy a s nimi i budoucnost F1. Jenže to je také pokyn, abych vstoupil do politiky F1, protože ta je všudypřítomná. Kdyby mi někdo řekl: »Chceš se vrátit a věnovat se inženýrské práci?«, tak by tu jisté pokušení bylo. Ale spolupráce s politickými silami F1 je asi oblast, o kterou nejméně stojím, takže to pro mě je nejméně atraktivní oblast. Taková, s níž jsem v F1 nejméně spokojen," vysvětluje Brawn.

Pro příští sezónu mají vozy F1 doznat zásadních změn v oblasti předních a zadních spoilerů plus větších pneumatik, což je má učinit rychlejšími. Brawn prohlásil, že se šéfové F1 až příliš zaměřili na okamžité řešení tohoto problému, místo aby se věnovali dlouhodobějšímu plánu.

"To, co F1 značně trápí, je krátkodobý horizont myšlení. Dostal jsem určitou nabídku, abych svými názory přispěl k možnému vývoji Formule 1. Řekl jsem jim, co si myslím, mé vyhlídky a oni prohlásili: »Ale to by trvalo další tři roky. My ten problém potřebujeme řešit teď!« Na to jsem odpověděl: »Teď není žádné řešení. Setrvačnost F1 je taková, že tu budete tři roky sedět a nehnete se kupředu. Chcete rychlé řešení, přitom takové v této oblasti neexistuje. Ale za tři roky se k tomu dopracujete.« Tohle jsem jim řekl před dvěma lety," rozkrývá zajímavé informace Brawn.

Brawn v éře Hondy | foto: Honda Racing F1

Brawn označuje situaci kolem motorů, kde byly po zavedení hybridních šestiválců dlouho poté diskutovány aspekty předpisů včetně cen a vyrovnávání výkonnosti, jako příklad neefektivní změny pravidel.

"Je zajímavé mít motor jako součást technické výzvy, to už tu dlouho nebylo. Ale džin mající podobu nedostatečných omezení, zejména těch funkčních, byl vypuštěn z lahve a již se rozplynul. Teď jsem pochopil, že motory nebudou mít žádné omezení týkající se vývoje, takže kdo ví, kde a jak to všechno skončí," klade si otázku Brawn.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy