Je neakceptovatelné, aby Vandoorne nejezdil F1

Vandoorne v rozhovoru s Ericem Boullierem při Grand Prix Itálie | foto: McLaren

Ve většině sportů to funguje tak, že pokud vyhrajete nižší soutěž, postupujete o stupínek výš, nebo aspoň máte možnost o takovou příležitost bojovat. Jenže formule 1 má svá specifika a tam vám ani bravurní vítězství nemusí být k ničemu.

Frederic Vasseur, šéf týmu GP2 ART Grand Prix se domnívá, že pokud se už téměř jistý šampion této kategorie Stoffel Vandoorne nedostane jako závodní pilot do F1, není něco v pořádku. Třiadvacetiletý Belgičan vede s náskokem 108 bodů před Američanem Alexanderem Rossim a s největší pravděpodobností stvrdí svůj titul v nadcházejícím závodě v ruském Soči. V posledních třech závodech může druhý Rossi získat maximálně 146 bodů, ale to by Vandoorne nesměl vůbec bodovat a Američan musí všechno vyhrát, navíc zajet pokaždé pole-position a nejrychlejší kola v závodě. Dost obtížné i pro Svatého Petra.

Stoffel má smlouvu s McLarenem, ale Ron Dennis dělá vše pro to, aby v týmu udržel dvojici Alonso-Button. O Jensonových eskapádách jsme už psali několikrát, Alonso má ještě odkroutit dva roky z tříletého kontraktu a i přes Briatoreho vize nejspíš o úprku reálně neuvažuje. Navíc je v záloze ještě Kevin Magnussen. Dán ovšem přiznal, že se mu nechce na závodní sedačku čekat další rok a vymínil si, že pokud příležitost nedostane, bude mít od týmu svolení, aby si hledal místo jinde. Vasseur si myslí, že podobně by měl tým jednat i v případě Vandoorna.

"Není žádným tajemstvím, že Stoffel nějaké nabídky od týmů F1 dostal, ale situace je poněkud choulostivá, protože má kontrakt s McLarenem. Nemůže proto jednat s kým se mu zachce. Ale mám za to, že během následujících dvou týdnů by měl někoho oslovit. McLaren nejspíš tento týden uzavře svou soupisku a pokud si nevyberou Stoffela, měli by ho ze smlouvy vyvázat," domnívá se Vasseur.

"Z matematického hlediska je Vandoorne nejlepším pilotem v historii GP2. Pravidla sice doznala jistých změn, ale pokud porovnáme jeho výkony s předchozími sezónami, má na kontě osm pole-position, což je - pokud mě neklame paměť - více než dosáhli bývalí mistři GP2 Rosberg (2005) a Hamilton (2006). A také vyhrává závody a získal tolik bodů jako žádný jeho předchozí konkurent.

Vandoorne už si McLaren vyzkoušel. | foto: McLaren

Proto nelze akceptovat skutečnost, že by člověk, který vyhrál prakticky všechno, nepostoupí do F1; pak by ten systém nefungoval. Vandoorne triumfoval ve formuli Renault, v první sezóně v GP2 se stal vicemistrem a letos s největší pravděpodobností bude šampión. Pokud se neobjeví v závodech F1, jak chcete motivovat kluky, co začínají na motokárách?" pokračuje ve výčtech Vandoornových úspěchů Vasseur.

Také Stoffelovi soupeři si myslí, že by Belgičan měl v F1 závodit už v příštím roce. Brit Nick Yelloly, testpilot Force India a v současné době figurující na 19. příčce šampionátu GP2 v barvách německého týmu Hilmer Motorsport, ale poukazuje na některé potíže: "I když jste hodně dobří, pořád to stojí hodně peněz. Modlím se, aby Vandoorne příští rok u někoho šanci dostal, protože on je mimořádně dobrý. Pokud by se tak nestalo, tak to je evidentní bullshit," nebral si servítky Yelloly. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy